:

:

TV Most

clock

Februar 09, 2015   12:05

0

189

Obnova muzeja: Aktivirani satovi

Sat ispred Muzeja savremene umetnosti će odbrojavati do 19 sati 20. oktobra ove godine, a na Narodnom muzeju do 10. maja 2016. godine za kada su najavljena otvaranja.

Direktor MSU-a Jovan Despotović je napomenuo da sada svako može da vidi koliko je još vremena ostalo do otvaranja najznačajnijih institucija u zemlji.

On je podsetio da se trenutno rade dve stvari u tom zdanju na Ušću zatvorenog 2007. godine, a to su priprema za izbor izvođača radova i na novoj stalnoj postavci koja treba u muzeološkom smislu da pruži novi pogled na jugoslovensku umetnost 20. veka.

Tasovac je rekao da radovi na MSU-u teku u planiranom roku i planiranom dinamikom i dodao da ne sme da se zaboravi zbog čega se rade rekonstrukcije, a to je zato što umetnička dela i blago koje Muzeji poseduju moraju da budu dostupna što široj javnosti.

On smatra da puštanje u rad ta dva sata imaju veliku simboličku vrednost. "Gledajući kako brzo protiču sekunde i minuti zapravo se suočavamo sa činjenicom da imamo malo vremena u našim životima i koliko ono brzo prolazi", rekao je ministar.

On je dodao da to govori da je neophodno da budemo fokusirani na ono šta želimo da postignemo "jer to ne predstavlja samo obavezu prema sadašnjim generacijama, već i prema našim precima, a i budućnosti".

"Čini mi se da sadašnjost ne postoji, već ona predstavlja vrata kroz koja prolazimo između prošlosti i budućnosti, a da bismo bili u skladu kako sa samim sobom tako i sa svetom moramo da znamo da čuvamo ono što je dragoceno, a to su kolekcije koje se nalaze u ova dva Muzeja", rekao je Tasovac.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković istakla je da ovo veliki dan za tu instituciju posle teškog perioda. Ona je podsetila da je Narodni muzej za 170 godina svog postojanja prolazio kroz teške situacije i napomenula da će to zdanje sada pod pokroviteljstvom i podrškom Ministarstva kulture najizvesnije otvoriti svoja vrata sledeće godine i to u punom kapacitetu sa svojom stalnom postavkom.

Što se tiče Muzeja savremene umetnosti ostalo je još otprilike 10 posto onoga što treba da se završi na krovu, a u međuvremenu raspisan je tender za unutrašnje radove, dok je rekonstrukcija Narodnog muzeja u Beogradu počela 20. decembra prošle godine.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva