:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2018   18:12

0

104

Obnova Hilandara među prioritetima


Komisija je ocenila da se radovi na obnovi odvijaju predviđenim tempom i da je do sada obnovljeno 70 odsto objekata izgorelih u požaru, uključujući upravo završene radove na Belom konaku.


Članovi Komisije konstatovali su da svi učesnici u procesu obnove Hilandara obavljaju posao na najbolji mogući način, pozitivno ocenivši zalaganje i rad Zadužbine Hilanadar i nadležnih ustanova zaštite kulturnih dobara: Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Narodne biblioteke Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin i njihovih stručnjaka.


 


"U 2018. godini Ministarstvo kulture i informisanja izdvojilo je 80 miliona dinara za obnovu Hilandara. Prema sadašnjoj dinamici radova, sa realnim optimizmom možemo da kažemo da će kompletna obnova objekata postradalih u velikom požaru biti prema planu gotova do kraja 2021. godine", dodao je ministar Vukosavljević.


 


Na sednici Komisije istaknuto je da sadašnji objekat riznice onemogućava adekvatno čuvanje predmeta i u saradnji sa manastirskom upravom biće razmatreni predlozi za prostor za izmeštanje riznice. Nakon uvida u stanje celokupnog manastirskog kompleksa, Komisija je prihvatila sugestije stručnjaka o potrebi konzervatorskih radova i na objektima koji nisu bili neposredno ugroženi u požaru, kao što je Crkva svetog Vasilija na moru.


 


Po okončanju administrativne procedure, otpočeće i predviđeni radovi na trepezariji manastira.


 


Sednici su prisustvovali ministar Vukosavljević, predsednik Komisije i članovi: Mirko Kovačević, arhitekta, Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin, Vladimir Trijić, zamenik upravnika Narodne biblioteke Srbije, Vladeta Janković, profesor, Vladimir Bulajić, konzervator Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Svetislav Nikolić, profesor i Milivoje Ranđić, direktor Zadužbine Hilandar.

Izvor: RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva