:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2017   12:05

0

243

Objavljena odluka o referendumu u RS


Za dan održavanja referenduma utvrđuje se prva nedelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.



To znači da bi referendum u RS-u trebalo da bude održan u nedelju, 19. novembra, ukoliko odluku ne suspenduje Narodna skupština RS-a, kako je to najavio entitetski predsednik Milorad Dodik.



Referendumsko pitanje o kojem bi se građani RS-a trebalo da se izjasne glasi: "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na teritoriji RS-a", prenela je Fena.



Uz odluku o referendumu u Službenom glasniku RS-a  je 20. septembra objavljen i skupštinski zaključak u vezi s odlukom o raspisivanju referenduma u kojem se kaže da, entitetski parlament, shodno Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi, zadužuje Komisiju za izbor i imenovanje da pripremi predlog odluke o imenovanju Republičke komisije za provođenje referenduma.



Narodna skupština RS-a je na sednici 15. jula 2015. donela odluku o raspisivanju ovog referenduma, ali ona sve do 20. septembra ove godine nije bila objavljena u Službenom glasniku RS-a, što je kritikovala opozicija uz tvrdnju da je Milorad Dodik manipulisao referendumom.



On je, međutim, naveo da najavljena suspenzija odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH nije trajno odustajanje, a ostaće na Narodnoj skupštini i institucijama da to pitanje ponovo problematizuju i ukoliko se, kako je kazao, ne bude poštovao Ustav i Dejtonski sporazum.



Dodao je i da će za neku eventualnu narednu odluku o referendumu trebati konsenzus, a da opozicija ne podržava izjašnjavanje građana o ovom pitanju.



Odluku o suspenziji trebalo bi, kazao je, usvojiti na jednoj od narednih sednica Narodne skupštine, a zasad nije zakazan tačan termin.



Ambasadorka SAD u Bosni i Hercegovini Maurin Kormak nedavno je naglasila da referendum mora biti otkazan, ne samo suspendovan ili privremeno obustavljen.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva