:

:

TV Most

clock

Avgust 27, 2015   22:44

0

226

Objavljena lista potrebnih kadrova u školama

Usaglašavanjem dveju lista – doći će se i do dugo čekanog podatka – koliki je zaista višak zaposlenih u prosveti.

Otvorena ponuda i potražnja staviće tačku na ulazak u školu na mala vrata i zapošljavanje preko veze, nadaju se prosvetni radnici.

Pročistiće ne samo odnose unutar kolektiva već i među komšijskim školama, koje su ponekad jedne od drugih krile slobodna radna mesta. Umesto toga, konstruktivni dogovori.

"Dogovorili smo se da se naši ljudi koji su tehnološki viškovi upute u druge škole gde su potrebni, a isto tako moja škola preuzima iz drugih škola tehnološke viškove", kaže Radojka Đorđević, direktor OŠ "Milan Blagojević" iz Lučana.

"Ja sam juče kao direktor primila dva zaposlena koji jesu tehnološki viškovi iz drugih gimnazija, u našu gimnaziju na slobodna radna mesta. Na ovaj način mi ćemo izvršiti uštede u sistemu, tako da će nam obrazovanje možda biti malo jeftinije", ističe direktorka Osme beogradske gimnazije Irena Brajović.

A oni koji su čekali liste potrebnih nastavnika kako bi tek sada izabrali kadrove priželjkuju još koji dan vremena.

"Imamo svega dva dana za organizaciju nastave. S obzirom na prvi septembar. Moraćemo da uložimo zaista velike napore da bi to zaista funkcionisalo od prvog dana", rekla je Natalija Matić, direktorka OŠ "Veselin Masleša" u Beogradu.

Posao jeste veliki. Tajnovitosti informacija se stalo na put, a obećanje je ispunjeno, podseća ministar Srđan Verbić.

Napominje i da više od 20.000 nastavnika radi sa nepotpunom normom, a cilj je da se ona uveća.

U tom pregrupisavanju, najugroženiji su mladi nastavnici koji su poslednji došli, a koji su, zbog rada na određeno vreme, prvi postali tehnološki višak. Ipak, misli se i na njih, dodaje Verbić.

"Dakle, kada ispunimo sve što smo se dogovorili, onda ćemo pitati sve zaposlene u sistemu ko želi da uzme otpremninu i ode iz sistema, da otvorimo prostor za mlade nastavnike i one koji čekaju na zaposlenje. Visina otpremnine? I ja želim da konačno vidim tu brojku i nadam se da ćemo uskoro pričati i o tome", ističe Verbić.

Povodom mogućnosti novog štrajka prosvetnih radnika koji najavljuju sindikati jer zaposleni nisu dobili jednokratnu pomoć, Verbić podseća na prvobitni dogovor po kojem će ta pomoć stići do kraja godine. Kaže da će Vlada ispuniti obećanje.

Izvor: RTS

Društvo

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva