:

:

TV Most

Foto: Beta

clock

Septembar 20, 2015   12:05

0

123

Objavljen ugovor o Beogradu na vodi na sajtu Vlade

Siniša Mali je na konferenciji za novinare rekao da se ugovor danas objavljuje jer je postao pravosnažan, odnosno ispunjene su sve predviđene obaveze - očišćen je deo Savskog amfiteatra a investitor je uplatio 20 miliona evra potrebnih za početak izgradnje prve faze projekta.

Kamen temeljac će položiti premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Upravnog odbora kompanije "Igl hils" Muhamed Alabar, prenosi Tanjug.

Datum je određen, dodao je Mali, jer se ove nedelje očekuje dobijanje građevinske dozvole, nakon što je sva dokumentacija predata Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mali je napomenuo da će ugovor biti objavljen u celosti i da ništa neće biti sakriveno od građana. Rekao je i da tokom naredne nedelje očekuje potpisivanje ugovora sa "renomiranim lancem hotela", čije ime nije otkrio novinarima, za izgradnju hotela sa pet zvezdica.

Takođe, u narednih nekoliko meseci, očekuje se ugovor sa još jednim lancem hotela, dodao je Mali.On je napomenuo da će u izgradnji dve kule učestvovati domaće firme.

"Zaposlićemo domaću građevisnku industriju i otvoriti nova radna mesta", rekao je Mali navodeći da ceo projekat vredi 3,5 milijarde evra.

Obaveza naše strane, rekao je Mali, je da raščisti Savski amfiteatar, oko 100 hektara, i izvrši proces eksproprijacije, dok će investitor finansirati završetak projekta.

Podsećajući na odredbe ugovora, gradonačelnik je rekao da je Vlada Srbije vlasnik 32 odsto preduzeća Beograd na vodi, dok preostali udeo u vlasnicštvu ima arapski investitor.

Prema njegovim rečima, najmanje 50 odsto projekta mora da se završi u narednih 20 godina, dok je rok za završetak projekta 30 godina.

Mali je dodao da postoje tri faze raščicšćavanja, prva do sredine 2016. godine, druga do sredine 2017. i treća do kraja 2019. godine.

Do kraja 2019. godine trebalo bi da bude završena izgrađna stanice "Prokop" i izmeštena Glavna železnička stanica, rekao je Mali.

"Zemljište ne prodajemo, već ga dajemo u zakup na 99 godina, i naši interesi su potpuno zaštićeni", tvrdi gradonačelnik.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva