:

:

TV Most

Foto: ilustracija

clock

Februar 27, 2018   12:05

0

246

Obezbeđeno 81,5 miliona evra za vetropark "Košava"

Prvu fazu izgradnje trećeg vetroparka činiće postrojenje od 20 vetrogeneratora, ukupne instalisane snage od 69 MW, saopšteno je iz kompanije MK Fintel Wind.
"Košava" će biti jedan od najvećih vetroparkova u Srbiji, saopštila je ta kompanija.
Očekuje se da će vetropark snabdevati 57.000 domaćinstava električnom energijom, kao i da će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za oko 170.000 tona godišnje.
"Nakon otvaranja prva dva vetroparka u Srbiji, još više smo posvećeni daljim investicijama i ulaganjima u obnovljive izvore energije ovde. Na izgradnji vetroparka 'Košava' biće angažovano 100 ljudi, a zahvaljujući njima i stručnosti i iskustvu lokalnih firmi, očekujemo da vetropark bude pušten u rad od kraja 2019. godine", rekao je izvršni direktor kompanija Fintel Energija Spa i MK Fintel Wind, Ticijano Đovaneti.
Kako navodi, kompanija Fintel Energija, u čijem sastavu je MK Fintel Wind, sprema se da u naredna dva meseca izađe na Beogradsku berzu.
"Sredstva koja prikupimo na berzi biće iskorišćena za izgradnju druge faze vetroparka Košava", rekao je Đovaneti.
Izgradnja vetroparka "Košava" počela je u julu 2017. godine, a iznos od 81,5 miliona evra neophodan je za završetak projekta, i biće finansiran iz kredita Erste grupe, Erste banke u Srbiji, Austrijske razvojne banke (84, OoEB), Unikredit banke u Srbiji i Zagrebačke Banke.
Tako se Srbija približava zadatom cilju da do 2020. godine 27 odsto električne energije bude dobijeno iz obnovljivih izvora.
Kompanija MK Fintel Wind već je otvorila dva vetroparka - "Kula", u blizini Kule i vetroparka "La Pičolina" u blizini Vršca.
Početak druge faze izgradnje vetroparka "Košava", koji će imati 19 vetrogeneratora, ukupne instalisane snage od 117 MW, očekuje se početkom 2019. godine.
Realizacijom tog i drugih projekata koji se nalaze u razvoju, kompanija će učvrstiti lidersku poziciju u proizvodnji zelene energije u regionu.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva