:

:

TV Most

clock

Jun 26, 2017   12:05

0

131

Obezbeđen novac za 1.000 stanova za izbeglice iz Hrvatske i BiH

Gostujući u Dnevniku RTS-a Svetlana Velimirović rekla je da se danas u Beogradu održava deseti sastanak Upravnog odbora projetka kako bi se obezbedila nova sredstva za kuće i stanove za izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Srbiji.

"Očekujemo da bude odobren još jedan potprojekat, sa rešenjem za još 600 porodica. Odobreno je i potpisano je pet potprojekata, 4.897 stambenih rešenja, očekuje se potpisivanje još jednog potprojekta, koji će obezbediti rešenje za 490 porodica", objašnjava Velimirovićeva.

Ističe da bi ovim projektom 6.100 porodica dobilo konačno rešenje stambenog pitanja.

"Ovaj program je pomogao da sagledamo koje su potrebe, 130 opština je uključeno u realizaciju, bili su javni pozivi za rešenje, imamo pregled ko je ostao", dodaje Velimirovićeva.

Ističe da je pored 6.100 porodica koje su dobile konačno rešenje, 7.200 ostalo bez rešenja.

"Porodice koje su započele samostalno rešavanje stambenog problema, uložile u kuće, pribavile zemljište za izgradnju kuća ili samostalno počele izgradnju, dobiće u potpunosti rešenje, jer mi tako samo doprinosimo njihovom kapacitetu. Sve porodice koje se odluče za kupovinu seoskih kuća će dobiti rešenje, a oni koji budu želeli u gradsku sredinu da odu, biće malo teže jer je to najkomplikovaniji vid rešenja", smatra Velimirovićeva.

Ističe da je rok za rešavanje stambenog pitanja izbeglih do kraja 2019. godine, i da očekuju da to bude poslednji rok za sprovođenje projekta i upotrebu sredstava.

Srbiji je do sada odobreno 103,5 miliona evra donatorskih sredstava za za realizaciju šest potprojekata, u okviru kojih će biti obezbeđeno oko 5.000 stambenih rešenja za najugroženije izbegličke porodice.

Izbegličkim porodicama obezbeđuje se četiri tipa stambenih rešenja – stanovi, montažne kuće, seoska domaćinstva i paketi građevinskog materijala.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva