:

:

TV Most

Foto: Radio Goraždevac

clock

Avgust 19, 2018   12:07

0

361

Obeleženo Preobraženje u manastiru Budisavci


Svetu liturgiju sluzio je otac Radivoje Panić sa sveštenstvom  Pećke parohije i igumanijom i monahinjama iz manastira Pećka Patrijaršija i Budisavci.



Srednjovekovna svetinja u Metohiji, manastir Budisavci o kome brine malobrojno sestrinstvo, opstaje u albanskom okruženju. Nekada je istoimeno selo imao tridesetak pravoslavnih domaćinstava. Sada su malobrojni Srbi na desetak kilometara od svetinje, koja je metoh manastira Pećke patrijaršije.



Preobraženje Gospodnje je u pravoslavlju poznato i kao letnje Bogojavljenje, jer su se i tada, kako piše u Jevanđelju, otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca – „Ovo je Sin moj ljubezni… njega poslušajte“.



Isus, koji se preobrazio na Gori u prisustvu Mojsija i proroka Ilije, najavio je nebesku snagu nove vere i svoju ulogu Cara nad carevima koja nadilazi starozavetne zakone i proroke.



Na ikonama Preobraženja, koje se nalaze na svakom ikonostasu pravoslavnih hramova, slika se Gospod Isus Hristos na Gori okružen svetlošću, sa Ilijom, Mojsijem i trojicom apostola koji uplašeni leže na zemlji.



Preobraženje pada uvek u vreme Gospojinskog posta, pa su zato posne i  trpeze.


Izvor: Radio Goraždevac

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva