:

:

TV Most

clock

Avgust 17, 2017   12:05

0

126

Obeleženo 76 godina zločina na Terazijama

Državnu ceremoniju predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, a vence i cveće su položili i predstavnici udruženja koja neguju oslobodilačke tradicije.

Na Terazijama su 17. avgusta 1941. godine nemačke okupacione vlasti obesile na stubove javne rasvete petoricu Beograđana optuženih za pružanje otpora.

Tada su ubijeni radnik Jovan Janković, zamljoradnici Ratko Jević i Velimir Jovanović, radnik Svetislav Milin i učenik Milorad Pokrajac.

U spomen na sugrađane, grad Beograd je na Terazijama kod Igumanovljeve palate 1983. godine postavio Spomenik obešenim rodoljubima, delo akademskog vajara Nikole Jankovića.

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković rekao je da je Vlada Srbije "maksimalno posvećena dostojanstvenom sećanju na sve učesnikie i događaje iz svoje istorije".

"Imamo preko 100 manifestacija koje na republičkom nivou država obeležava, takođe i svaka lokalna samouprava iz svog domena na svojoj teritoriji obeležava za njih značajne datume iz istorije", rekao je Stanković.

Podsetio je da se Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja stara se za više od 6.000 vojničkih groblja, a od toga je i 582 u 42 zemlje.

"Mi smo maksimalno posvećeni i iz godine u godinu pokušavamo da sve dovedemo u red, da izgleda u pristojnom stanju", dodao je Stanković.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva