:

:

TV Most

clock

Jun 22, 2018   15:55

0

196

Obeleženo 20 godina od prve masovne otmice Srba na KiM


Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović je rekao da su na današnji dan rudari ugljenog kopa "Belaćevac" kidnapovani samo zato što su Srbi i istakao da će ta komisija nastaviti da traži one koji su kidnapovani, nestali i da porodicama pruži ono što očekuju – mir.




Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić je rekao da on od 1998. godine vodi nepravednu i tešku borbu za istinu i pravdu.



Naveo je da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nema zakonom regulisana prava porodica civilnih žrtava – predratnih, ratnih i posleratnih, i zatražio da se to zakonom reguliše.



"Takođe, tražimo spomenik za sve žrtve civila, vojnika, policajaca ubijenih od albanskih terorista, zločinaca OVK i žrtve NATO agresije, koje su ubijene na čitavoj teritoriji Srbije", istakao je Spasić i dodao da je to najhumanije što bi država Srbija trebalo da uradi.



Zatražio je i da se Vladinoj Komisiji za nestala lica proširi mandat, da se ona ubuduće zove Komisija za kidnapovana, nestala i ubijena lica, te da postoji jedno Udruženje kidnapovanih, nestalih i ubijenih na KiM.



Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković je rekao da je kidnpovanje devet rudara svojevrsna poruka međunarodnoj zajednici i svima nama da se taj događaj desio 1998. godine, za vreme dok je naša policija i vojska bila na teritoriji KiM.



"Oni koji pretenduju da odlučuju o našoj sudbini, o sudbini našeg naroda na KiM mogu samo da zamisle šta se događa danas i sa kakvim se opasnostima naši ljudi na KiM suočavaju svakodnevno i kakvim su pretnjama izloženi", dodao je Marinković.



Istakao je da će se i ubuduće nastojati da se obezbedi maksimalna sigurnost naših građana i da Srbija nikad neće odustati od KiM.



"I to možete da vidite. Rezultat nije veliki, ali je vidan svaki dan i to je poruka države Srbije i poruka koju mogu da uputim u ime Narodne skupštine, kao najvišeg zakonodavnog tela", rekao je Marinković.



Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković je rekao da je danas pretežak dan za porodice, za srpski narod, za Srbiju.



"Srpski rudari koji su pre 20 godina kidnapovani predstavljaju simbol svih srpskih nevinih žrtava, ali pokazuju i svu tragediju koja je zadesila KiM i odgovornost međunarodne zajednice koja za sve ovo vreme nije rasvetlila nijedan od zločina nad srpskim narodom na KiM. I dan danas ubice srpskog naroda se šetaju po KiM i ko zna gde", rekao je Petković.



Istakao je da će država Srbija, Vlada Srbije i Kancelarija za KiM učiniti sve da se utvrdi istina i da se odgovorni kazne.



"Dok je sveta i veka nećemo odustati dok se ne pronađu svi oni koji su pobili naš narod na KiM", podvukao je Petković.




 


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva