:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2017   12:05

0

191

Obeleženo 180 godina diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije


Zamenica britanskog ambasadora u Srbiji Trejsi Galager rekla je da izložba 18 decenija diplomatskih odnosa posmatra drugačije kroz ljude koji su doprineli povezivanju dve zemlje.



"Izložba Zajedno/Come together je posvećena ljudima koji su često bili neopravdano zapostavljeni i manje vidljivi javnosti, iako su dali ogroman doprinos približavanju i boljem razumevanju srpskog i britanskog društva", kazala je Galager.



Kako je navela, u fokusu izložbe su zajedničke vrednosti poput slobode, prosvećenosti, emancipacije žena, solidarnosti, savezništva,



Ona je rekla da kratke priče prate hronološki razvoj zvaničnih odnosa Srbije i Velike Britanije, ali da nikako nisu konačan spisak dobrih primera saradnje u svim društvenim sferama od sporta i mode, do obrazovanja i filantropije.



Utorka izložbe Radina Vućetić navela je da izložba posmatra 180 godina diplomatskih odnosa kroz ljude koji su menjali i modernizovali srpsko društvo.



"Rezultat istraživanja su priče koje počinju od Dositeja Obradovića prvog Srbina modernog doba koji odlazi u London, koji je fasciniran Londonom i uči engleski... do mnogih drugih", kazala je ona.



Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić najavio je da 20. oktobra počinje Ciklus britanskog filma tokom kojeg će posetioci moći da uživaju u 100 besplatnih projekcija filmova britanskih autora.



Izložbom je 180 godina britansko-srpskih diplomatskih odnosa predstavljeno nizom pripovesti o ljudima i pojavama koji su modernizovali, menjali i kulturno obogaćivali Srbiju i srpsko društvo.



Na 18 ekrana smenjivale su se priče o Dositeju Obradoviću, Džordžu Lijdu Hodžizu, Dejvidu Ekartu, Džonu Stjuartu Milu, Čarlsu Darvinu, viktorijanskom stilu, škotskim bolničarkama i srpskim djacima, jugoslovenskim teniserima na Vimbldonu.



Diplomatski odnosi su uspostavljeni 1837. kada je prvi britanski diplomatski predstavnik u Srbiji Džordž Lojd Hodžis predao akreditive knezu Milošu Obrenoviću.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva