:

:

TV Most

clock

Novembar 21, 2016   12:05

0

154

Obeleženo 10 godina edicije "100 slovenskih romana"

Na glavnoj svečanosti u čast deset godina edicije 100 slovenskih romana, koja je održana u Slovenskoj filharmoniji u Ljubljani pod pokroviteljstvom ministra kulture Antona Peršaka, o rezultatima ove edicije govorili su Andreja Rihter, direktorka Foruma slovenskih kultura, i ministar Peršak.

Na velikoj međunarodnoj književnoj večeri učestovalo je osam pisaca čiji su romani zastupljeni u ediciji 100 slovenskih romana: Vida Ognjenović, Roman Senčin (Rusija), Dimitar Baševski (Makedonija), Svetoslav Nahum (Bugarska), Vlado Žabot (Slovenija), Nada Gašić (Hrvatska), Miodrag Popović (Crna Gora) i Monika Kompanikova (Slovačka).

U muzičkom delu svečanosti nastupili su slovenačka sopranistkinja Katarina Kobal, srpska pijanistkinja Irina Milivojević i rusko-slovenačka violinistkinja Nadežda Tokareva, izvodeći dela klasičnih i modernih kompozitora iz slovenskih zemalja.

Forum slovenskih kultura dodelio je povodom deset godina edicije 100 slovenskih romana posebna priznanja institucijama i pojedincima zaslužnim za rad Foruma i za ostvarivanje cijeva ove edicije. "Arhipelag" je dobio priznanje za poseban doprinos razvoju i realizaciji edicije 100 slovenskih romana kao najbolji izdavač ove edicije.

U ime Arhipelaga, priznanje je primio Gojko Božović, glavni urednik ove izdavačke kuće.

Pisci edicije 100 slovenskih romana imali su živ i zanimljiv susret i razgovor sa studentima i profesorima slavistike na ljubljanskom Univerzitetu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva