Vesti
Obeležene 43 godine od smrti nobelovca Ive Andrića

14:27, 13.03.2018

|

Izvor: Blic, Srna

U Višegradu je danas povodom 43 godine od smrti velikog srpskog književnika Ive Andrića, položeno cveće na spomenik nobelovcu kraj višegradske ćuprije i na spomenik u Andrićgradu.
FOTO: R.RISTIĆ / RAS SRBIJA

Andrić je rođen u mestu Dolac 9. oktobra 1892. godine, a preminuo u Beogradu 13. marta 1975. Bio je srpski i jugoslovenski književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije.


Godine 1961. dobio je Nobelovu nagradu za književnost "za epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje".


Učenici i profesori Srednje škole "Ivo Andrić" iz Višegrada prisetili su se stvalarašva velikog književnika.


- Koristimo njegove mudre misli vodeći se njima kroz život. Učenici Andrića razumeju u velikoj meri i njegova dela su zastupljena u našim planovima i programima, kako u Gimnaziji, tako i u srednjim stručnim školama - rekla je profesor srpskog jezika i književnosti Dijana Inđić Milošević.


Dodala je da učenici razumeju Andrićeva dela jer imaju priliku da posećuju mesta o kojima je Andrić pisao.


Ivo Andrić se direktno i nedvosmisleno izjašnjavao kao Srbin i srpski pisac. U svom pismu komesaru Srpske književne zadruge /1942/ ističe da je srpski pisac. U svojim ličnim dokumentima, ličnoj karti /1951/, vojnoj knjižici /1951/, partijskoj knjižici /1954/, izvodima iz matične knjige rođenih i venčanih, u rubrici "narodnost" upisao je - "srpska".


Andrić je dva puta odbio da njegove pesme uđu u "Antologiju hrvatske lirike", a 1954. odbija da se u njegovoj biografiji u Jugoslovenskoj enciklopediji pomene da je hrvatskog porekla.

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design