:

:

TV Most

clock

Septembar 11, 2018   16:38

0

326

Obeležena slava u Peći


Liturgiju je služio jeromonah Isaija, iz Francuske, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske. On je poručio okupljenim vernicima da na svoje grobove nikada nesmemo zaboraviti.



 “Trebamo ovamo dolaziti, naše grobove čistiti, i da ne posustanemo u ljubavi Hristovoj,  žrtve istine, pravde, ljubavi i opstanka ovde na ovim terenima”, reko je okupljenim Pećancima jeromonah Isaija.



Sekretar Eeparhije raško-prizrenske otac Sava Šmigić je rekao da uvek treba da se sećamo naših korena jer i kada pogrešimo korenu se uvek možemo vratiti.



“Tako i decu treba da vaspitavamo, da im je Crkva majka, i koren, jer i ako naša deca nekada zastrane, uteha će biti to što će znati gde da se vrate”, rekao je u besedi otac Sava Šmigić.



Nakon litije, presečen je Slavski kolač, a ovogodišnji domaćin Nebojša Savić, koji je rodom iz Peći, je kolač za narednu godinu predao predsedniku zavičajnog kluba Pećanaca Savi Radonjiću.



“Teško je to ovako opisati u dve rečenice, sem da kažem da je osećaj divan i da se uvek oseća ushićenje. Ja sam imao zadovoljstvo, evo ja mislim tri godine u nazad, da budem gost, i da prisustvujem ovom velikom prazniku, a evo ove godine imam i veliku čast da, u ime Udruženja Pećanaca, preuzmem slavu za dogodine”, rekao je Radonjić za Radio Goraždevac.



Među prisutnima je bilo mnogo raseljenih Pećanaca, koji su prvi put nakon ratnih dešavanja, posetili svoj rodni grad, emocije su bile velike.



Crkva Svetog Jovana u Peći, koja je porušena u etničkom nasilju 2004-te a obnovljenja 2012. godine, podignuta je pre više od trideset, kada je svetu liturgiju služio pokojni patrijarh Pavle uz sasluženje sadašnjeg patrijarha Irineja.


Izvor: Raido Goraždevac

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva