:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Jul 14, 2017   18:22

0

273

Obeležena hramovna slava manastira Zočište

Uz podsećanja da je manastir Zočište 1999. godine bio srušen do temelja, ali da se bratstvo vratilo, a obnovljeni manastir ponovo sija punim sjajem, vladika Teodosije je u besedi poručio da ne smemo da napustimo svoje svetinje i svoje Kosovo i Metohiju i da moramo imati vere u opstanak i ostanak.

„ Sa tom verom danas bratstvo ovog manastira živi u obnovljenom manastiru, sa tom verom danas mi dolazimo na ovo mesto i sa tom verom mi dočekujemo sve dane u budućnosti. Ne sa neizvesnošću, jer nemamo potrebe da se plašimo ako imamo vere u Gospoda, koji je naš saputnik i u svakoj poteškoći, nevolji i opasnosti nam pomaže“.

Poruku da bez obzira na sva iskušenja ne odustajemo od prava na život i slobodu uputio je i predstavnik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović.

„Želim da nam Gospod da snage da na ovaj veliki dan skupimo još snage i mudrosti da iz svih iskušenja u kojima smo i u kojima ćemo biti u budućnosti izađemo jači, spremniji, bolji i da i dalje branimo pravdu i slobodu, da i dalje branimo pravo da svuda gde živimo, živimo slobodni i u miru sa samima sobom i sa onima koji žive sa nama i pored nas“.

Obeležavanju slave prisustvovalo je oko hiljadu vernika iz raznih krajeva, među kojima i pedesetak Srba raseljenih iz sela u podnožju manastira Zočište. Oni su u pratnji policije nakon liturgije obišli svoje selo i kuće koje su još pre deset godina izgrađene za povratnik. Obilazak sela je trajao pola sata, koliko je od strane policije bilo dozvoljeno.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva