Vesti
Obeležena hramovna slava manastira Zočište

18:22, 14.07.2017

|

Izvor: Radio Gračanica

U manastiru Zočište, svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio vladika Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom eparhije raško-prizrenske i sečenjem slavskog kolača obeležena je hramovna slava i praznik Svetih Vrača Kozme i Damjana.
Foto: TV Most
Uz podsećanja da je manastir Zočište 1999. godine bio srušen do temelja, ali da se bratstvo vratilo, a obnovljeni manastir ponovo sija punim sjajem, vladika Teodosije je u besedi poručio da ne smemo da napustimo svoje svetinje i svoje Kosovo i Metohiju i da moramo imati vere u opstanak i ostanak.

„ Sa tom verom danas bratstvo ovog manastira živi u obnovljenom manastiru, sa tom verom danas mi dolazimo na ovo mesto i sa tom verom mi dočekujemo sve dane u budućnosti. Ne sa neizvesnošću, jer nemamo potrebe da se plašimo ako imamo vere u Gospoda, koji je naš saputnik i u svakoj poteškoći, nevolji i opasnosti nam pomaže“.

Poruku da bez obzira na sva iskušenja ne odustajemo od prava na život i slobodu uputio je i predstavnik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović.

„Želim da nam Gospod da snage da na ovaj veliki dan skupimo još snage i mudrosti da iz svih iskušenja u kojima smo i u kojima ćemo biti u budućnosti izađemo jači, spremniji, bolji i da i dalje branimo pravdu i slobodu, da i dalje branimo pravo da svuda gde živimo, živimo slobodni i u miru sa samima sobom i sa onima koji žive sa nama i pored nas“.

Obeležavanju slave prisustvovalo je oko hiljadu vernika iz raznih krajeva, među kojima i pedesetak Srba raseljenih iz sela u podnožju manastira Zočište. Oni su u pratnji policije nakon liturgije obišli svoje selo i kuće koje su još pre deset godina izgrađene za povratnik. Obilazak sela je trajao pola sata, koliko je od strane policije bilo dozvoljeno.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design