:

:

TV Most

Foto: Xe0us

clock

Januar 24, 2015   12:05

0

152

Obeležena godišnjica Igmanskog marša

Nakon dolaska oko 600 učesnika marša, delegacije boračkih udruženja iz Beograda, Užica, Bajine Bašte, Makarske, zatim delegacije iz Slovenije, delegacija SABNOR-a Kantona Sarajevo, položile su vence i cveće na spomen obeležje pripadnicima Prve proleterske brigade, koja je 28. januara 1942. godine, krećući se prema slobodnoj teritoriji u Foči, stigla do ovog mesta na planini Igman, preneo je sajt Kliks.ba.

Učesnici "Igmanskog marša" su jutros uz zvuke partizanskih pesama, zastave bivše Jugoslavije, slike Josipa Broza Tita i transparente sa porukom "Druže Tito, mi ti se kunemo," kao i zastave SUBNOR-a i državne zastave BiH, iz mesta Hadžići kod Sarajeva pešice krenuli ka Velikom polju na Igmanu.

Učesnici marša su jutros takođe položili vence i cveće na spomenik na Brezovači i minutom ćutanja i učenjem Fatihe su odali počast borcima-partizanima poginulim u Drugom svetskom ratu koji su sahranjeni na tom mestu.

Prema rečima organizatora, mnogo učesnika je do Igmana došlo autobusima jer zbog starosti ili bolesti nisu u stanju da učestvuju u maršu.

Obeležavanje Igmanskog marša organizovao je Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Kantona Sarajevo u saradnji s Udruženjem antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (ABNOR) Hadžići.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snegu i velikoj hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pešačilo je 17 sati.

Pripadnici Prve proleterske brigade su na Romaniji bili opkoljeni jakim nemačkim snagama.

Štab Brigade doneo je odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta.

Učesnici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva