:

:

TV Most

clock

April 03, 2017   12:05

0

167

Obeležena 102. godišnjica smrti Nadežde Petrović

"Cilj nam je da ovim okupljanjem prenesemo sećanje na Nadeždu i unesemo ga u naše najmlađe. Okupili su se predstavnici ustanova i udruženja, koji nose njeno ime. To je još jedan način da se čuva sećanje na jednu značajnu ličnost ne samo umetnosti, već i srpske istorije", rekla je direktorka Umetničke galerije "Nadežda Petrović", Milica Petronijević.

Predsednica Kola srpskih sestara u Čačku, Bojana Jakšić, podsetila je da je Nadežda Petrović idejni tvorac i prvi sekretar ovog udruženja.

"Ponosni smo što u Čačku, Kolo srpskih sestara nosi njeno. Uvek se setimo njenih reči, 'drage sestre održite kolo sa njegovim patriotskim duhom dok poslednja srpkinja postoji'", rekla je Jakšić, dodajući da "Nadežda Petrović bdi nad nama i kad god bi zastale, sećanje na nju daje nam novu snagu da krenemo napred".

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je naglasio da o svojim velikanima, grad Čačak mora i u buduće da vodi računa, kao što je to činio do sada.

"Dugujemo veliku zahvalnost našim velikanima, poput Nadežde i Disa, ali i drugih. Ovo je jedan skroman način da se obeleži i da se setimo Nadežde Petrović", rekao je Todorović.

Spomenik slavnoj slikarki u centru Čačka, izradio je njen veliki prijatelj Ivan Meštrović.

Nadežda Petrović je bila žena koja je slikala, držala govore, maštala, pisala kritike i previjala borce. U tri rata je bila bolničarka. Sačuvano je više od 200 njenih dela, a neka su joj osigurala najistaknutije mesto u modernoj srpskoj umetnosti.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva