:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Decembar 08, 2017   12:05

0

231

Obeležen Međunarodni dan civilne avijacije


Mirjana Čizmarov, direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva, istakla je da Srbija poslednjih godina čini poseban napor da podstakne unapređenje civilne avijacije kako bi se pozicionirala kao regionalni lider u toj oblasti.



"Vazduhoplovstvo je bilo i ostaće snaga države, a vazduhoplovne vlasti Srbije, nacionalni avio-prevoznik, oba međunarodna aerodroma i svi vazduhoplovni subjekti na najbolji način daju doprinos vladi, policiji i ministarstvima kako bi Srbija postala regionalni lider u civilnom vazduhoplovstvu", rekla je Čizmarov.



Prema njenim rečima, u periodu globalne konkurencije i složenih ekonomskih izazova Srbija istrajava u tom cilju, a taj napor prepoznaju i najznačanije organizacije međunarodnog civilnog vazduhplovstva.



Podsetila je da Srbija ima dugu i značajnu vazduhoplovnu tradiciju među evropskim državama koja datira još iz 1913. godine kada je među prvima u svetu regulisala oblast civilne avijacije.



Govoreći o budućnosti ove oblasti, Čizmarov je istakla da se procenjuje rast industrije civilnog vazduhoplovstva u proseku pet odsto godišnje, što je, kako je navela, dvostruko brže od globalne svetske ekonomije.



"U budućnosti ima mesta za najbolje, a u civilnom vazduhoplovstvu samo za najbolje među najboljima. Obeležavanjem Međunarodnog dana civilnog vazduhoplovstva Srbija potvrđuje svoju rešenost da bude deo te budućnosti", ukazala je direktorka.



Na svečanosti je pročitana i reportažu Aerokluba "Naša krila" o letu u Indiju iz 1927. godine koji je u to vreme imao veliki publicitet i doprineo razvoju jugoslovenskog civilnog vazduhoplovstva, a heroji tog leta bili su jugoslovenski avijatičar Tadija Sondermajer i ruski pilot Leonid Bajdak.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva