:

:

TV Most

clock

Septembar 26, 2016   12:05

0

201

Obeležen Evropski dan jezika u Srbiji

"Danas je dan svih jezika, ne samo evropskih. U mom rodnom Londonu se govori više od 100 jezika", rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Majk Davenport navodeći da Srbija ima tradiciju poštovanja manjinskih jezika, a činjenica da se oni govore obogaćuje sve.

Davenport je rekao da se Evropski dan jezika, koji je Savet Evrope ustanovio pre 15 godina, obeležava širom Evrope, navodeći da se u Talinu u Estoniji održava slična manifestacija kao u Beogradu, a da je u Ljubljani organizovana konferencija posvećena lingvističkoj integraciji izbeglica koje menjaju jezičku sliku Evrope.

On je zahvalio Evropskoj nacionalnoj organizaciji za kulturu (EUNIC) i Gete insitutu na organizovanju današnje manifestacije na otvorenom, na kojoj je bilo plesa i muzike, i to na stranim jezicima što, kaže, doprinosi različitosti.

Šef Misije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt rekao je da je današnja manifestacija poliglotski sajam i da je Dan evropskog jezika, dan zabave, upotrebe, uživanja, otkrivanja i doživljavanja jezika već 15 godina, od kada je odlučeno da se 26. septembra obeležava jezička različitost.

"Poenta je da nije važno da li sam se ja pravilno gramatički i lingvistički izrazio. Danas se jednostavno zabavljam sa jezicima i vi se zabavljajte", rekao je Kartrajt, koji se sa bine, kao i drugi govornici, obratio na nekoliko stranih jezika.

Predsednik EUNIC Srbija Žan - Baptist Kuzin rekao je da je ta institucija skup svih centara za kulturu iz zemljama EU, a koji su predstavljeni u Srbiji.

Kuzin kaže da EUNIC ima 15 članova, među kojima su Austrijski kulturni forum, Gete institut, Institut Servantes, Britanski savet, Italijanski centar za kulturu, Helenski centar za kulturu, Francuski centar za kulturu, ambasada Rumunije sa kulturnim atašeom i ambasada Holandije.

"Zajedno radimo na tome da podržimo sve zemlje koje se u Srbiji bave umetnošću i kulturom. Bavimo se raznim jezicima koji daju nešto novo i kreativno. Jezik je način da se otvorimo ka novim stvarnostima i proširimo vidike", rekao je Kuzin.

Kako je naveo, učenje stranog jezika je najbolji način da se svetu pristupi otvorenih očiju, i da se dozzivi na drugi način.

Obeležavanju Evropskog dana jezika prisustvovali su brojni učenici i njihovi nastavnici, a medju prisutnima je bila i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva