:

:

TV Most

clock

Novembar 09, 2017   12:05

0

158

Obeležen Dan Prve brigade Kopnene vojske Srbije


Svečanost je otpočela postrojavanjem jedinica i dočekom komandanta Kopnene vojske (KoV) general-potpukovnika Milosava Simovića, a potom je dočekana i vojna zastava.



Prisutnima su se obratili predstavnici Vojske Srbije, koji su najboljim i najzaslužnijim vojnicima i ostalim bitnim osobama za KoV uručili nagrade i odlikovanja.



Usledio je vojnički svečani defile, a potom je ispraćena zastava, nakon čega je usledio obilazak taktičko-tehničkog zbora.



Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, pripadnici verskih i crkvenih zajednica, pripadnici Vojske Srbije i brojne druge visoke zvanice.



Brigadni general Željko Petrović svim pripadnicima Prve brigade KoV i građanima Novog Sada čestitao je 9. novembar, odnosno Dan Prve brigade KoV i Dan oslobođenja tog grada u Velikom ratu.



"Čini mi se da u mnoštvu istorijskih događaja na ovoj plodnoj ravnici s kraja 19. i početka 20. veka, nije bilo važnijih od novembarskih događaja iz 1918. godine. Zato danas odajemo počast znamenitim prvacima iz srpskog narodnog otpora koji su oslobodilački prodor srpske vojske i kapitulaciju Austrougarske iskoristili kao osnov za postavljanje ultimatima nemačkim trupama da napuste Novi Sad, što su one i učinile", rekao je Petrović.



U svom obraćanju vojnicima, istakao je da bez poštovanja prošlosti, nećemo razumeti sadašnjost, a još manje budućnost.



Kao vrednost Prve brigade KoV, Petrović je istakao sposobnost odbrane zemlje, kako od vojnih, tako i od svih drugih bezbednosnih pretnji.



Podsetio je da je brigada kojom on komanduje svoje sposobnosti proverila u prethodnoj godini kroz međunarodne i nacionalne vežbe, brojna gađanja iz ličnog i kolektivnog naoružanja, te kroz gotovo svakodnevni angažman uz administrativnu liniju prema Kosovu i Metohiji, uz napomenu da je Prva brigada KoV opremljena i osposobljena da pruži podršku stanovnicima, ukoliko za tim bude potrebe.



"Vojnom svečanošću završili smo obeležavanje 9. novembra i ušli u stotu godišnjicu obeležavanja jednog veka od završetka Prvog svetskog rata. Već od sutrašnjeg dana ćemo različitim aktivnostima početi obeležavanje stogodišnjice, a 9. novembra 2018. ćemo se setiti da smo posle 100 godina i posle Velikog rata izvojevali slobodu", rekao je Petrović.



Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević čestitao je u ime AP Vojvodine Dan Prve brigade KoV i svim građanima Novog Sada na godišnjici oslobođenja u Prvom svetskom ratu, istakavši da je današnji dan veliki za celu zemlju.



"Zadovoljstvo je videti prikaz Vojske Srbije, imali smo priliku da to vidimo i 20. oktobra na aerodromu u Batajnici, na velikom prikazu Vojske Srbije i danas na prikazu Prve kopnene brigade. Zadovoljstvo je videti opremljenost i spremnost naše vojske da očuva mir i stabilnost Srbije i svih njenih građana", rekao je Milićević.



Nada se da će Vlada Srbije sa svim nivoima vlasti nastaviti da oprema u materijalnom i tehničkom smislu VS, "onako kako to čini u prethodnih nekoliko godina i verujem da će se popravljanje materijalnog statusa svih pripadnika vojske odraziti na jednoj pozitivan način".



Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je nakon vojne svečanosti rekao da su se svi uverili da su pripadnici Prve brigade KoV spremni da rešavaju sve zadatke, zahvaljujući im se za sve što su uradili za građane Novog Sada i Srbije.



"Mi smo ponosni na činjenicu da je njihovo sedište u Novom Sadu jer oni čuvaju tradiciju oslobodilačke vojske koju je predvodio major Bugarski, koja je oslobodila Novi Sad pre 99 godina, i zato Novi Sad i Novosađani zajedno sa Prvom brigadom obeležavaju 9. novembar kao Dan oslobođenja, rekao je Vučević.



Dodao je da zajedno sa republičkim organima, pokrajinskom vladom i pripadnicima Vojske Srbije, sa nestrpljenjem očekuje 2018. godinu, kada će se obležiti stogodišnjica oslobođenja i prisajedinjenja Vojvodine Srbiji i stogodišnjica postojanja te brigade u Novom Sadu.



Prvi čovek Novog Sada istakao je da su Novi Sad i Novosađani zahvalni kao potomci svim precima koji su na današnji dan doneli slobodu tom gradu.



Prva brigada KoV sastoji se od Komande brigade i 10 potčinjenih jedinica ranga bataljon-divizion.



Komanda se nalazi u Novom Sadu, a jedinice su stacionirane još u Bačkoj Topoli, Sremskoj Mitrovici, Pančevu i Zrenjaninu.



 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva