:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2015   16:30

0

286

Obeležen dan i jubilej prištinskog Univerziteta

U okviru Vidovdanskih svečanosti, u amfiteatru fakulteta Tehničkih nauka obeležen je dan Pristinskog Univerziteta sa privremenim sedistem u Kosovskoj Mitrovici. Velikom jubileju, četrdesetpetogodišnjici postojanja ove Visokoškolske ustanove prisustvovali su rektori, dekani, predstavnici pravoslavne crkve, Kancelarije za kosovo i metohiju, lokalne smouprave, profesori, studenti.

Velike stvari u životu jedne institucije očitavaju se na malim stvarima, istakao je rektor Srećko Milačić, dodavši da, su u slučaju prištinskog Univerziteta to duh, volja i istrajnost.

“Opstanak I život našeg Univerziteta satkan je od mnoštva istorijskih minijatura, koje zajedno čine najzanimljiviju fresku zbivanja XXI veka. Ova će freska podsećati one koji su nam nanosili nepravdu na njihov greh, a mi ćemo se s pravom njome ponositi” rekao je Milačić.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, pročitavši pismo Marka Đurića, čestitao je jubilej profesorima i studentima.

“U period od 45 godina na osnovnim, master i doktorskim studijama zajednici ste dali dobre stručnjake koji se danas nalaze na mnogim značajnim funkcijama na Kosovu i Metohiji i ostalim delovima Srbije I šire. Profesorima i studentima, a njih je više od 10 hiljada želim da i dalje ostvaruju značajne naučno-istraživačke rezultate, naučnu misao i obrazovnu delatnost na području pokrajine i time doprinesu u daljoj prepoznatljivosti akademskog miljea našeg naroda ” kaže se u čestitki Djurića.

Prištinski univerzitet od svog osnivanja, a posebno od 1999. godine dobija nesebičnu podršku svih ostalih univerziteta centralne Srbije i Republike Srpske. Kako je rektor univerziteta u Nišu Dragan Antić istakao, Prištinski univerzitet pored akademsko - obrazovne ima i istorijsku misiju.

“Obrazovanje je najmoćnije oružje kojim se menja svet, ali čuva i istorijska i kulturna baština jednog naroda, a znanje i svet o potrebi unapredjivanja znanja jesu bedemi u očuvanju nacionalnog bića našeg naroda”.

“Pokazali ste da imate snage da opstanete i da se razvijate. Mi u Banjoj Luci se radujemo svakom vašem uspehu I želimo da budemo deo svakog projekta, ali i problema u želji da ih zajednički rešavamo” u pozdravnoj reči je prisutnima poručio rektor Univerziteta u Banjoj Luci, Stanko Stanić
Tradicionalno, na dan univerziteta dodeljene su i nagrade za zalaganje i uspeh najboljim studentima 10 fakulteta. U njihovo ime zahvalila se studentkinja medicine Tamara Mitic.

“Čestitam i vama i nama ovaj dan, sa željom i nadom da će Univerzitet ostati ono što jeste srpski državni Univerzitet. Svetionik Kosova I Metohije, riznica nauke i znanja koja će trajati koliko i Gračanica, Dečani I ostale svetinje. Dok one traju goreće I sveće, Rodopovo zvono biće sve veće i veće”.

Proslavu su bogatim kulturno-umetničkim programom, upotpunili Studenti Fakulteta umetnost...

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva