:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Februar 28, 2018   12:05

0

179

Obeležavanje šezdesetogodišnjice smrti naučnika Ivana Đaje


Ivan Đaja (1884‒1957) ostao je upamćen i kao filozof i književnik, a bio je i veliki popularizator nauke i pobornik naučnog pogleda na svet. Mnoga od naučnih istraživanja ovog velikana ugrađena su u same temelje savremenih stremljenja ka boljem razumevanju složenog spleta pojava i procesa koji odlikuju život.



Bio je profesor i rektor Univerziteta u Beogradu, redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti i osnivač Fiziološkog zavoda i prve Katedre za fiziologiju među Južnim Slovenima.



Izložba ima za cilj da povodom 60 godina od smrti akademika Ivana Đaje široj i naučnoj javnosti predstavi Đajin doprinos i zasluge na unapređenju istraživačke metodologije i fiziologije kao naučne discipline, kao i sveobuhvatnu primenu akademske zaostavštine Ivana Đaje u današnjim istraživanjima.



Pored uvida u profesionalnu biografiju akademika Ivana Đaje, izložba teži da osvrtom na svedočanstva iz njegovog privatnog života predstavi preplitanje jedne lične istorije i istorije nastanka Beogradske škole fiziologije.



U Galeriji nauke i tehnike SANU održaće se izložba „Ivan Đaja ‒ Beogradska škola fiziologije: od Sorbone do Beograda". Otvaranje izložbe je večeras, u 18 sati.



Izložbu će otvoriti akademik Zoran Petrović, a o Ivanu Đaji kratko će govoriti Negoslav Đaja. Zatvaranje izložbe predviđeno je za 7. mart.



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva