:

:

TV Most

clock

April 22, 2018   12:05

0

262

Obeležavanje Međunarodnog dana planete Zemlje


U ovom događaju svake godine učestvuje više od 150 zemalja i milijardu ljudi, čineći Dan planete zemlje najvećom građanskom akcijom na svetu.


"Dan planete Zemlje je dan svih nas. Sve što radimo, dobro i loše, za našu životnu sredinu najviše utiče na naš život, i zato je važno da ne mislimo na Dan planete Zemlje i kako da joj pomognemo samo ovog dana, već svakog dana u godini.


Jedan dan ne može da promeni ništa ako svakodnevnim neodgovornim odnosom prema životnoj sredini i okruženju u kome živimo, zagađuemo zemlju, vodu i vazduh i ugrožavmo biljne i životinjske vrste. Odgovorni odnos prena našoj plemenitoj Planeti koja nam daje život je odgovorni odnos prema sadašnjosti nas samih, ali i odgovorni odnos prema budućnosti naše dece", izjavio je Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine.


Ministarstvo zaštite životne sredine preduzima niz strateških mera, zakonodavnih inicijativa i praktičnih aktivnosti u borbi protiv klimatskih promena i zagagađenosti životne sredine kako bi Srbija dostigla svetske standarde u ovoj oblasti. Nosilac je inicijative za regionalnu saradnju u realizaciji mera borbe i prilagođavanja posledicama klimatskih promena.


Prioritetne aktivnosti ministarstva usmerene su na praktičnu primenu mera zaštite životne sredine, na otkrivanje nelegalno zakopanog opasnog otpada i sistemsko rešavanje problema prerade svih vrsta otpada, uklanjanja plastičnih kesa, poboljšanje kvaliteta vazduha kroz mere kao pto su gašenje kotlarnica na čvrsta goriva i akcije pošumljavanja. U dostizanju strateškog cilja čiste i zdrave životne sredine, Ministarstvu zaštite životne sredine je potrebna podrška i pomoć svih građane Srbije.


Ministarstvo poziva građane, predstavnike civilnog društva, privrednu, naučnu i stručnu javnost, medije da Dan planete Zemlje postane deo našeg svakodnevnog života, i da tako damo lični i zajednički doprinos zdravoj životnoj sredini Srbije i očuvanju planete Zemlje.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva