:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2015   11:23

0

216

Obeležavanje godišnjice bombardovanja

Ministar za rad, zapoljšljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin rekao je Tanjugu da će tim povodom biti upriličen prigodan program, a da će se na komemorativnoj svečanosti obratiti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

"Kao što vidite, mi ne zaboravljamo, pamtimo sve što se desilo i znamo da se odredimo prema onome što se desilo u istoriji i isto tako znamo da gledamo unapred", rekao je Vulin i dodao da će skupu prisustvovati veliki broj zvanica.

Centralna državna komemorativna svečanost biće održana od 19.50 časova, kod zgrade bivšeg Generalštaba Vojske Srbije, na uglu Nemanjine i Kneza Miloša, piše na sajtu gradske uprave.

Dodaje se da će nadležne gradske službe i MUP po potrebi preusmeravati saobraćaj i zatvaranje okolnih ulica u zoni održavanja skupa povodom godišnjice agresije NATO-a.

Srbija će ove godine obeležiti 16 godina od NATO bombardovanja, koje je počelo 24. marta.

Odluka o vazdušnim udarima na Srbiju, odnosno na SRJ, doneta je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je bio presedan, a naredbu je tadašnjem komandantu saveznickih snaga, americkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Kao razlog za napad na SRJ navedena je humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji i neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu njene pokrajine.

Bombardovanje je počelo 24. marta 1999. u 19.45 casova vazdušnim udarima na više područja Srbije i Crne Gore.

Prema proceni Vlade Srbije, u bombardovanju je poginulo najmanje 2.500 ljudi, a ranjeno je i povredeno više od 12.500 osoba.

Ukupna materijalna šteta procenjena je tada na 100 milijardi dolara.

Bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999. godine, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije.

Dan kasnije je Savet bezbednosti UN usvojio Rezoluciju 1244, a u pokrajinu je upućeno 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva