:

:

TV Most

clock

Decembar 20, 2016   12:05

0

127

Obeležavanje 100.godišnjice filma "Netrpeljivost"

Povodom 100 godina od njegove premijere u Njujorku, večeras će u Kinoteci biti prikazana Grifitova kratkometražna i srednjemetražna ostvarenja, a sutra će pre projekcije "Netrpeljivosti" biti održana tribina na kojoj će govoriti reditelj Milutin Petrović, filmski i džez publicista Slobodan Aranđelović i reditelj i istoričar filma David Kecojević.

Kecojević ističe da je Grifit (1875-1948) danas poznat po tome što je postavio temelj filmskog jezika, što je početkom 20. veka bilo otkrovenje, ne samo za publiku, već i za ostale filmske saradnike tog doba.

Prikazao je da je film ipak u mogućnosti da evoluira, da postigne još neistražene potencijale, umesto da zauvek ostane u dosadnoj, poznatoj metodi snimljenog pozorišta i slepstik komedije.

Projekat po kome je Grifit najviše poznat u istoriji filma jeste njegov prvi epski dugometražni film "Rađanje jedne nacije" iz 1915. godine, koji je doprineo razvoju inovacija u filmskoj industriji, omogućivši da se prozvede jedan projekat epskih razmera, ne samo u smislu realizacije, već i u ostvarenju filma u trajanju od tri sata.

Svojim sledećim filmom "Netrpeljivost" inspirisao je buduće velikane filma da krenu sa stvaranjem novih ideja i razvitkom filmskog izraza.

"Netrpeljivost" paralelno prati četiri priče - prva se odvija u drevnom gradu Vavilonu pred njegov pad (539. p.n.e.), u drugoj prati događaje koji su doveli do Isusovog raspeća, treća se dešava u Francuskoj 1572. u vreme Vartolomejske noći, a četvrta je savremena priča.

Kecojević podseća da su revolucionarna, kompleksna montaža i dugo trajanje filma bili previše za publiku tog vremena i projekat je proglašen kao komercijalni neuspeh, a Grifit se nije do kraja svog života finansijski oporavio. Ipak, njegove inovacije nisu prošle neprimećene u svetu.

Ovaj film se i danas smatra jednim od prvih najuticajnijih dela svetske kinematografije, koji je postavio osnovni temelj za budućnost filma, a mladi filmski entuzijasti, bilo da su gledaoci ili stvaraoci širom sveta, i dalje otkrivaju skrivene dragulje istorije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva