:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 20, 2016   12:05

0

180

Obe visoke peći radiće uskoro punim kapacitetom

Jedan od čelnika Železare Smederevo Peter Kamaraš izjavio je da je pri kraju i remont jednog od četiri kaupera na visokoj peć 2 i da će uskoro obe visoke peći raditi u punom kapacitetu.

Kamaraš, koji je izvršni direktor HPK menadžmenta i član Nadzornog odbora Železare, rekao je Tanjugu da se pripremaju za najavljeno strateško partnerstvo sa kineskom HBIS grupom, koja je ozbiljno zainteresovana za kupovinu srpske čeličane.

Premijer Aleksandar Vučić ranije je izjavio da bi, ukoliko dogovor sa HBIS grupom bude zaključen u maju, rast BDP-a Srbije u 2016. mogao zahvaljujući tome da bude čak 2,5 odsto, a u 2017. više od četiri odsto.

"Obe visoke peći su u odličnom stanju i nema razloga da se gasi nijedna od njih radi remonta. Na visokoj peći 2 obavljena je popravka jednog od četiri kaupera koja nije podrazumevala njeno gašenje i ta peć će vrlo brzo biti spremna za proizvodnju. Očekujemo da sa obe peći ispratimo tržište", rekao je Kamaraš.

Kamaraš je objasnio da su kauperi zagrejači vazduha ili uređaji za povećanje temperature uduvanog vazduha u visoku peć.

"Kauper 1 na visokoj peći 2 ima oštećen vatrostalni materijal za prikupljanje toplote. Zato je očišćen 1,5 metar oštećenog materijala i planirano je postavljanje novog materijala. Reč je o manjoj popravci, ali je od veoma velikog značaja za smanjenje potrošnje koksa i troškova proizvodnje na visokoj peći", naveo je on.

Kamaraš je istakao da su planovi za 2016. isti kao i planovi za 2015. odnosno da Železara posluje efikasno, ima zadovoljavajuće finansijske rezultate i da se pripremi za privatizaciju, što su ciljevi koje je postavila Vlada Srbije.

"Kada je reč o HBIS grupi, izuzetno sam ponosan što je ta kineska kompanija, druga po veličini čeličana u svetu, ozbiljno zaintreresovana za Železaru Smederevo. To dokazuje da je premijer Srbije bio u pravu kada je podržao smederevsku čeličanu i da sam ja, preuzimajući upravljanje, u potpunosti verovao u nju ", naglasio je on.

On je kazao da su predstavnici HBIS grupe imali priliku da vide srpske radnike ne samo tokom standardne proizvodnje već i tokom vanrednih situacija, kada se prevrnuo vagon, nakon čega su ocenili da su poneli veoma profesiolnalno.

"Srpski radnici i menadžeri Železare Smederevo vole fabriku i pokazali su se kao veliki profesionalci. Izuzetno sam zadovoljan poslovanjem u Srbiji i ljudima u kompaniji", naglasio je Kamaraš.

On dodaje da još nema konačnih poslovnih rezultata za 2015, ali da može da kaže da su oni veoma zadovoljavajući uprkos velikoj krizi koja je pogodila industriju čelika u poslednja četiri meseca prošle godine.

"Takođe, objavljivanjem tehničkih podataka o proizvodnji u Železari možemo značajno da finansijski naudimo fabrici, jer sve što objavimo daje informacije našim kupcima i dobavljačima sirovina, što može da ugrozi naše poslovanje", naveo je Kamaraš.

U Železari trenutno radi oko 5.050 radnika, kazao je on dodajući da je nedavno prirodnim odlivom otišlo 170 radnika, uglavnom u penziju, ali da je posle toga zaposleno oko 200 novih radnika.

"Globalno tržište čelika je u 2015. pogodila ogromna i veoma brza kriza. Poslednja četiri meseca prošle godine su bila izuzetno loša za sve na tom tržištu i čeličane su smanjile proizvodnju za 50 odsto. Na primer, Ju es stil Košice su smanjile plate zaposlenima na 60 odsto u poslednjem mesecu godine", naveo je on.

Prema njegovim rečima, sve železare u svetu su smanjile proizvodnju uključujući i kineske i to približno za polovinu svojih kapaciteta, i skoro sve otpuštaju ljude.

"Veoma sam ponosan što mi nismo otpuštali radnike da bismo poboljšali finansijske rezultate već umesto toga pokušavamo da napravimo uštede", naglasio je Kamaraš.

On kaže da globalno tržište počinje da se "diže sa dna" i da bi ima naznaka da će se poboljšati u narednih nekoliko meseci.

Kamaraš je podsetio da je Železara, zahvaljujući sredstvima HPK menadžmenta, donirala sredstva za saniranje krova Ekonomsko-trgovinske školu u Smederevu i najavio da će ta pomoć biti nastavljena kako bi se obnovio ceo objekat.

Kamaraš je poželeo svim zaposlenima u Železari i građanima Srbije veoma uspešnu 2016. godinu i izrazio očekivanje da će ta fabrika u ovoj godini doneti Srbiji samo lepe vesti.

Smederevska železara je pod imenom Sartid prodata 2003. američkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13 odsto ukupnog izvoza Srbije.

Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila Železaru Smederevo od američkog Ju-Es-Stila za simboličan jedan dolar.

Prvi tender za prodaju Železare raspisan je aprila 2012. godine, a drugi u decembru 2014. i nakon neuspešnih pregovora sa američkim Esmarkom na tenderu za upravljanje Železarom je pobedio HPK Inženjering, koji je u aprilu 2015. preuzeo upravljanje srpskom čeličanom na čelu sa Kamarašom i Džonom Gudišem.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva