:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2015   12:05

0

114

Obaveštajci SAD prikupljali podatke o bolnici

Nije, međutim, jasno da li su komandanti koji su poslali vojne letilice AC-130 na bolnicu i tom prilikom ubili 22 pacijenta i lekarsko osoblje, bili svesni da je taj objekat bolnica, odnosno da li su bili upućeni u spekulacije o eventualnoj neprijateljskoj aktivnosti u tom objektu, prenosi Tanjug.

Pentagon je prvo saopštio da je napad izveden radi zaštite američkih trupa, da bi potom naveo da je napad bio greška.

Analitičari specijalnih operacija sastavili su dosije u kojem se nalaze i mape na kojima je bila zaokružena bolnica uz oznake da su je obeveštajne službe pratile zbog pakistanskih operativnih aktivnosti, naveo je bivši neimenovani obaveštajni agent.

Prema obaveštajnim podacima, bolnica je korišćena kao komandni i kontrolni centar talibana i u njoj se nalazila veća količina oružja.

Posle napada, pojedini američki analitičari su procenili da je napad bio opravdan, rekao je neimenovani bivši obaveštajac i dodao da su oni zaklljučili da su Pakistanci koji su radili u obaveštajnom centru poginuli.

Jedan od visokorangiranih američkih oficira u Avganistanu general Džon Kembel rekao je da je napad bio greška, ali nije objasnio šta se tačno dogodilo i ko je dao konačno odobrenje za napad.

Međunarodna humanitarna organizacija Lekari bez granica koja je upravljala bolnicom je osudila napad okarakterisavši ga ratnim zločinom, ističući da u bolnici nije bilo ni naoružanih ljudi ni oružja ni municije.

Ono što ovi novi detalji sugerišu jeste da je "bolnica namerno gađana i tom prilikom je ubijeno 22 pacijenata i lekarskog osoblja", izjavila je predsednica operativnog direktorata Lekara bez granica Mejni Nikolaj.

"Ovo ide u prilog tvrdnjama da je reč o masakru... Izveštaji poput ovog ističu važnost da Obamina administracija odmah da saglasnost da međunarodne humanitrane komisije pokrenu nezavisnu i objektivnu istragu o tome kako i zašto su američke snage napale našu bolnicu", rekla je ona.

Nikolaj je navela da je tokom razmene mejlova osoblje navelo da je to veče bilo mirno i da nije bilo neprijateljskih sukoba u objektu niti iz njega pre vazdušnog napada.

Lekari bez granica su znali da leče i povređene talibanske borce, ali su insistirali da u bolnicu ne sme da se unese oružje.

Avganistanci koji su radili u bolnici su izjavili za AP da niko nije pucao iz bolnice niti u njoj.

Analitičari koji su prikupljali informacije o sumnjivoj aktivnosnti talibana u bolnici bili su locirani u različitim bazama oko Avganstana i razmenjivali su informacije o poverljivom vojnom obaveštajnom sistemu.

Odluka da se naredi vazdušni napad u naseljenom području morala je, pak, da prođe više nivoa i obavestajnih analiza koliko žrtva će izazvati.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva