:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2015   12:05

0

184

O povratku i integraciji manjinskih zajednica

Sednici je održana u kosovskom parlamentu a razgovaralo se i o proporcionalnoj raspodeli fondova za zajednice i strukturi zaposlenih u Ministarstvu za zajednice i povratak.

U radu sednice učestvovao je i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić koji je naglasio da je to ministarstvo posvećeno sprovođenju zakona za promovisanje i zaštiti prava svih zajednica kao i podržavanje procesa povratka.

"Naš cilj je razvoj i sprovođenje politike za dugoročna rešenja za interno raseljena lica, povratnike i stabilizaciju zajednica kao i sveobuhvatnog pravnog okvira i zaštitu prava interno raseljenih lica na Kosovu i u regionu", rekao je on, saopštilo je resorno ministarstvo.

Prema njegovim rečima, probleme će biti rešavani kroz uspostavljanje institucionalnih mehanizama saradnje sa resornim ministarstvima kao i sa regionalnim i međunarodnim partnerima.

Jevtić je dodao i da je Strategija za zajednice i povratak 2014-2018, "koja je strateški dokument ima za cilj da postigne tri ključna elementa: održiv povratak, integraciju povratnika i raseljenih lica i stabilizaciju zajednica".

On je kao ciljeve za ovu godinu naveo "izradu Zakona o interno raseljenim licima koji ima za cilj pravnu zaštitu prava na povratak u dugom roku."

Prema njegovim rečima, tu spada i zatvaranje kolektivnih centara na Kosovu kao i stabilizacija nevećinskih zajednica i sprovođenje zakona koji se odnose na prava manjinskih zajednica.

On je naveo i da tu spada "i ekonomska stabilnost, čiji je cilj zapošljavanje u skladu sa zakonom koji se odnosi na obezbeđivanje deset odsto zaposlenih iz manjinske zajednice u institucijama i javnim preduzećima"

Jevtić je naglasio da se radi i na formiranju međuministarke Komisije za zajednice i „to će biti još jedan vrlo važan mehanizam u ostvarivanju prava manjinskih naroda na Kosovu".

On je naglasio značaj regionalne saradnja u procesu povratka sa ciljem nastavljanja inicijative za regionalnu saradnju za povratak raseljenih lica na Kosovo iz Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Predsedavajuća Komisijom, Jasmina Živković je izrazila uverenje da će svi koji su u ovom procesu dati maksimalan doprinos kako bi rezultati rada bili delotvorni, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva