:

:

TV Most

clock

April 10, 2015   12:05

0

155

"O papi ni reč na Saboru SPC"

"To je nešto čime se bave novinari. Od kada sam ja u Saboru to nije bila tema. Što ne znači da neće biti", rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski u Kažiprstu.

Kako je rekao, dijalog između crkava je važan, jer su svi na istom zadatku da svedoče Hrista i jevanđelja.

"Sam Gospod nas upućuje na to i obavezuje da svi budemo jedno. To je dug proces i ja ne mogu da kažem kada će doći do kraja", rekao je mitropolit Porfirije.

Govoreći o odnosima Srbije i Zagreba, vladika Porfirije kaže da je jedini ispravan način postojanje razgovora i zajedničko rešavanje problema.

"Kada toga nema, onda se to reflektuje i objektivno i subjektivno na Srbe koji žive tamo. Ako nema dijaloga, onda su ljudi elementarno izopšteni iz zbivanja u Hrvatskoj, a subjektivno se osećaju izolovanim. Prava reč za to je strah, a od njega nema većeg neprijatelja", rekao je mitropolit Porfirije.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski smatra da kontakti između Beograda i Zagreba blagotvorno deluju na naše ljude u Hrvatskoj.

"Obe crkve imaju istu ulogu, da podižu ulogu samosvesti. Naša uloga je da snažimo ljude. Svako napuštanje sebe, a to jeste često slučaj kod naših ljudi, svako udaljavanje od svog identiteta, rađa potrebu da se brišu osećanja o tome odakle potičemo i to dovodi do šizofrenog stanja. Zato je dijalog potreban i ja sam uveren da će uroditi plodom", rekao je gost Kažiprsta.

Kako je naveo, posle poseta premijera Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Ivice Dačića situacija se pokrenula.

"Makar je psihološki bolja što se tiče našeg naroda", rekao je Porfirije.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva