:

:

TV Most

clock

Jul 08, 2018   20:53

0

192

O incidentima obavestiti nadležne



Zekavica je rekla da zaposleni u ustanovama socijalne zaštite imaju obavezu da o svim incidentima obaveste Ministarstvo i nadležne organe. 




Prošle nedelje u Ustanovi za decu i mlade "Sremčica" jedan korisnik je preminuo, a tim povodom Zekavica je rekla da nadležni organi rade svoj posao i da je istraga u toku. 



"Direktorka ustanove je preduzela mere koje su u njenoj nadležnosti i kada ishod bude poznat Ministarstvu, javnost će biti obaveštena. Nažalost, incidenti se dešavaju u ovoj ustanovi, kao i drugim", dodala je Zekavica. 



Takođe, objasnila je da su tačni navodi medija da je korisnik izašao na prozor sa pretnjom, ali i dodala da niko nije rekao da je bio u visoko agitiranom stanju i da su to česta stanja korisnika u ustanovama socijalne zaštite. 



Kako je saopštilo Ministarstvo, Zekavica je poručila da je ustanova u Sremčici u svedenom sistemu kontrole inspekcije socijalne zaštite, te da su samo u prvoj polovini ove godine u njoj realizovana dva inspekcijska nadzora, jedan redovni i jedan vanredni.



"Stručni ljudi bili su na licu mesta i ukazali na potrebe unapređenja zaštite. Ali da uslovi nisu toliko loši, mediji su mogli da se uvere i na Uskrs ove godine, kada je ministar posetio Ustanovu i kada je postignut dogovor da se uredi dvorište i priključe na gradski toplovod", navodi Zekavica.



Napominje i da ustanova u Sremčici ima 300 korisnika, a da su strukture spavaonica nasleđene iz ranijih vremena, pa ukazuje da je neophodno da se stanje unapredi. 



Prioritet Ministarstva, naglasila je, jeste razvijanje standarda kako bi se unapredio kvalitet zaštite, kao i smanjenje broja korisnika usluga socijalne ustanove. 



Ukazuje da se naročito mora voditi računa o ishrani, jer se u ustanovi nalazi 100 dece i mladih koji su u razvoju. 



Na pitanja o donacijama ustanovama socijalne zaštite, načelnica je podsetila na situaciju kada je odbijena donacija Dragana Đilasa i dodala da je to bilo iz razloga što je "politička eksploatacija zabranjena Zakonom o socijalnoj zaštiti".



"Gospodin Đilas je mogao i može još uvek da donira bilo koju sumu novca kao i svaki drugi građanin, ali naravno ne u političke svrhe jer politička eksplatacija je zabranjena Zakonom o socijalnoj zaštiti, a svakako to je stav i ministra", zaključila je Zekavica.




 


Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva