:

:

TV Most

clock

Avgust 27, 2015   12:05

0

138

O auto-putu Niš-Priština-Drač na posebnom sastanku

Sastanku su prisustvovali premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama, kosovski premijer Isa Mustafa, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, predsednik Evropske investicione banke (EIB) Vernr Hojer i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma ÄŒakrabarti.

Vučić i Rama u više navrata su potencirali značaj izgradnje auto-puta od prošlogodišnjeg Berlinskog samita za koji su istakli da je važan infrastrukturni projekat za region s ciljem povezivanja dva naroda.

Srpski premijer je proteklih meseci isticao da će naša zemlja, čak i ako Evropska unija finansijski ne bude podržala taj projekat, iz sopstvenih sredstava završiti sopstvenu deonicu auto-puta.

Izgradnja auto-puta Niš-Priština-Drač je jedini za koji je održan zaseban sastanak u okviru Samita o zapadnom Balkanu.

U Beču se danas održava Samit o zapadnom Balkanu, koji će okupiti lidere regiona i EU, sa ciljem da se podstakne evropski put regiona, ali i da se, zbog trenutne situacije, pokuša pronaći rešenje problema sa azilantima.

Samit je nastavak berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel i koji ima za cilj podsticanje saradnje na Balkanu, doprinoseći time daljem razvoju, a sve u svrhu podsticanja procesa evropskog približavanja.

Današnji dan počeće konferencijom za novinare šefova diplomatija i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, koji će izvestiti o ciljevima Samita.

Kako je najavljeno samit bi u 11 sati trebalo da otvori austrijski kancelar Verner Fajman, a o rezultatima, po završetku, javnost će informisati on, nemačka kancelarka Angela Merkel, visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini i, u ime regiona, srpski premijer Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva