:

:

TV Most

clock

Jul 31, 2015   12:05

0

119

NVO: Obezbediti migrantima hranu za bebe

Iz Građanskih inicijativa poručuju da je neophodno obezbediti i čistu odeću, naročito za decu, i ističu da do sada nije uočen problem prenosnih bolesti, ali da je neophodno da se prevencija poveća.

Oni navode i da treba osigurati uslove za migrante koji se nalaze u Bujanovcu na autobuskoj stanici i tamo veoma često provode noć.

U Izveštaju se analizira trenutno stanje i šta je urađeno pa se tako precizira da su u Preševu 8. jula ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksanadar Vulin i šef Predstavništva visokog komesarijata UN za izbeglice u Srbiji Hans Fridrih Šoder otvorili Kolektivni centar za prihvat migranata, koji se nalazi u adaptiranoj zgradi Preduzeća za obradu duvana.

Migranti tu, navodi se, mogu da dobiju hranu i medicinsku pomoć, kao i dokumenta koja im omogućuju da se kreću po Srbiji 72 sata, pre nego što se jave u neki od centara za smeštaj azilanata.

Migranti uglavnom dolaze kroz sela Miratovac i Čukarka, rečeno je u izveštaju, u tom području postavljene su im pomoćne table za orijentaciju, a dočekuju ih i volonteri Kancelarije za mlade Preševo.

Prihvatni centar ima 16 kreveta za majke sa decom, dok se ostali migranti smeštaju u postavljenim šatorima ili u hladu drveća u krugu kampa, površine jednog hektara, a u proseku se, stoji u izveštaju, dnevno obradi 750 zahteva migranta, a 24. jula obrađeno je rekordnih 770.

Takođe se dodaje da oni nakon izdavanja potvrde dobijaju informacije o mogućnostima putovanja vozom i autobusom, red vožnje i cene karata, a put nastavljaju, primećuju u Građanskim inicijativama, ka Bujanovcu taksijem ili autobusom i posle dalje ka severu odlaze autobusima.

Centar je do sada primio pomoć UNHCR-a od 13.000 lanč paketa, koji se dele preko Crvenog krsta i sadrži vodu, hranu i higijenske artikle, a refundiraju se i lekovi izdati na lekarski recept.

U izveštaju se analiziraju i uslovi u Centru za prihvat migranata u Preševu i ocenjuje da su loši, kapaciteti previše mali, kao i da ne postoje uslovi za održavanje lične higijene, a da postoji i problem ukoliko bude kiše, gde će se smestiti.

Takođe je navedeno da Javno komunalno preduzeće iz Preševa ne čisti prihvatni centar redovno i u dovoljnoj meri, a da u samom centru ponestaju hrana i voda, dok je potreba za higijenskim sredstvima veoma velika.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva