:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2015   12:05

0

123

Novosti:Vrh države sutra o Srebrenici

Pred Srbijom su, prema beogradskomn dnevniku, praktično dve mogućnosti.Prva je da se priključi zahtevima predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji će od ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova tražiti da Moskva stavi veto na usvajanje rezolucije.

Druga je, prema listu, da pokuša da u direktnim razgovorima sa Londonom ili preko neke od članica SB, amandmanima izmeni tekst dokumenta, koji je u mnogim delovima veoma nepovoljan za Srbiju.

Ove teške odluke naći će se pred srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem po povratku iz Norveške, a narednih dana Srbija će voditi žestoku diplomatsku ofanzivu na Ist Riveru, ali i u Beogradu, preko ambasadora ključnih zemalja, kako bi pokušala da objasni svoje stavove.

Prema diplomatskim izvorima lista, Britanija od stalnih članica SB može da računa da će rezoluciju, čije se usvajanje planira 7. jula, podržati SAD i Francuska, a takođe ima i snažnu "glasačku mašinu" među 10 nestalnih članica SB.

Podršku Srbiji, s druge strane, mogla bo putem veta da pruži Rusija, dok se procenjuje da će Kina, najverovatnije biti uzdržana.Ali ruska rampa rezoluciji u SB, po mnogim procenama, povlači za sobom i određena očekivanja Moskve: da se Srbija ne priključi NATO, da ostane dosledna odluci da ne uvodi sankcije, da dozvoli nove ruske investicije i da, kao predsedavajuća OEBS, pruži pomoć Kremlju u rešavanju ukrajinske krize, pišu "Novosti" u današnjem broju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva