:

:

TV Most

clock

Novembar 16, 2017   12:05

0

200

"Novosti": Ofanziva agenata SAD i Britanije na Srbiju


List napominje i da je ministar unutrašnjih poslova i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Nebojša Stefanović rekao da su strane službe u Srbiji pojačale aktivnosti.



Kako navode "Novosti", pozivajući se na dobro obaveštene izvore, politički pritisak Zapada po pitanju Kosova i Metohije dobio je čvrstu podlogu i na obaveštajnom terenu.

"Tako je zabeleženo delovanje stranog faktora usmereno prema relevantnim društvenim strukturama - SANU i SPC koje za cilj ima nejedinstvo o najkrupnijoj nacionalnoj temi oko koje je upravo započet široki dijalog", navodi list.

"Novosti" pišu i da je u "paketu očekivanja SAD" da Beograd "primiri ambicije" Milorada Dodika o nezavisnosti Republike Srpske pa je i na tom polju registrovan rad obaveštajaca u cilju podrivanja odnosa Srbije i RS.

Prema pisanju lista, u fokusu interesovanja agenata je i saradnja sa Ruskom Federacijom u ekonomsko-energetskoj i vojno bezbednosnoj oblasti, a pažnja u prvom redu hrvatskih obavestajaca bila je usmerena na isporuku šest "migova 29" iz Moskve.

"U poslenđih nekoliko meseci primetni su i pokušaji da se razgradi saradnja Srbije i Kine kada je reč o ekonomskim i infrastrukturnim projektima. Upravo o tome se u Beogradu raspitivao i prvi obavestajac Kine Meng Đijandžu prilikom svoje nedavne posete nasoj zemlji", navodi sagovornik lista.

U ostvarivanju svojih ciljeva strani obavestajci pokusavaju da vrbuju i visoke funkcionere u političkom i bezbednosnom sektoru.

"Aktivno delujemo u suzbijanju tih subverzivnih delatnosti koje su osim u Beogradu zabelezene i na jugu centralne Srbije i u Raško-polimskoj dolini", tvrdi sagovornik.

Pored toga britanski i američki obaveštajci pokazuju interesovanje i za moguće ujedinjenje opozicije pred beogradske izbore, a bave se i navodnim kršenjem ljudskih i manjinskih prava i medijskim slobodama, pišu Novosti.

Prema nezvaničnim podacima u Srbiji deluje 55 stranih službi bezbednosti iz 40 zemlja. Sa njima naše agencije sarađuju, ali ima i agenata koji rade mimo toga i koje nase sluzbe otkrivaju i prate, navodi list.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva