:

:

TV Most

clock

Maj 29, 2017   12:05

0

145

"Novosti": Hag ćutanjem "ubija" Mladića

List navodi da Sud nije objasnio zašto ignorišu mišljenje nezavisnih lekara iz Rusije koji predlažu kliničko lečenje Mladića.

U Tribunalu u Hagu zasada ćute na optužbe da njihovi lekari ne leče dobro generala Ratka Mladića i da su utvrđeni propusti u rangu nesavesnog lečenja. Na nekoliko direktnih pitanja "Novosti" odgovorili su da su Mladićev zahtev za privremeno puštanje na slobodu radi lečenja u bolnici i njegovo zdravlje predmet postupka koji je u toku, pa Međunarodni sud zbog toga nije u poziciji da o tome daje ikakav komentar.

Sud nije objasnio zašto ignorišu mišljenje nezavisnih lekara iz Rusije koji predlažu kliničko lečenje Mladića, kakvom lečenju je u Sheveningenu on podvrgnut, ko ga leči, koje su specijalnosti ti doktori... Bez odgovora je i pitanje zbog čega za sud nije dovoljna garancija koju je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, da će Mladić u slučaju puštanja na lečenje u Moskvu sve vreme biti obezbeđen i vraćen u Hag na zahtev Tribunala. Nema odgovora ni na to da li će sudije snositi odgovornost ukoliko Mladić premine pre pravosnažnosti presude, jer mu nisu dozvolili kliničko lečenje.

Generalov sin Drako Mladić naglašava da su svi lekari, čak i oni u Tribunalu, procenili da kod Mladića postoji najveći mogući rizik od zdravstvenog incidenta koji može da izazove smrt, pišu "Novosti".

Branilac Dragan Ivetić ukazuje da jedino pritvorski doktor Falke smatra da Mladić ne treba da se leči u bolnici, a dokazano je da je baš taj doktor napravio propust.

"Falke je tvrdio da su Mladiću simptomi otklonjeni, a njegov podređeni saradnik je samo koji dan kasnije utvrdio da su ti simptomi i te kako vidljivi i čak i pogoršani. Sud iz nekog razloga taj nalaz ignoriše", navodi Ivetić za "Novosti".

Doktor Falke se sve vreme protivio i da se teško bolesni general Zdravko Tolimir pusti na bolničko lečenje u Srbiju, pišu još "Novosti" i dodaju da i pored garancija srpske vlade, Tribunal nije prihvatio zahtev i prebacio ga na kliniku u Beogradu. Tolimir je nekoliko meseci kasnije preminuo.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva