:

:

TV Most

Foto: B 92

clock

Avgust 07, 2017   08:41

0

164

Novosti: Amerika opominje Prištinu

Sve zavisi od sastanka vodećih političkih partija u parlamentu, koji je zakazan za sredu, posle dva neuspešna pokušaja konstituisanja, odnosno da se izaberu šef parlamenta, potpredsednici i radna tela.

Ukoliko tada bude postignut dogovor vodećih saveza stranaka, plan je da se dan kasnije glasa o čelnom čoveku parlamenta i ostalim kadrovskim rešenjima. Uz obrazloženje da je kontroverzna politička ličnost, opozicija je poručila da neće glasati da Kadri Veselji, koji je adut većinske koalicije "Pan", bude predsednik skupštine.

Istovremeno, Veselji je najavio da će se povući samo ukoliko se vodeće parlamentarne grupe slože da se na sednici parlamenta u "paketu" glasa i za predsednika skupštine i za vladu.

Prištinski politički analitičar Fatmir Šeholi smatra da bi u situaciji kad ni koalicija "Pan" ni opozicija nemaju većinu mogla više da se uključi i međunarodna zajednica.

"Uveren sam da, ukoliko se izabere predsednik skupštine, Ramuš Haradinaj, kojeg je predložila većinska koalicija, ne bi imao problema sa sastavom vlade. Iako se očekuje neki pomak, sve je više glasina, posebno iz Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, da su novi izbori rešenje za prevazilaženje ove pat-pozicije", navodi Šeholi

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi izrazio je razočaranje što parlament nije do kraja konstituisan i ponovio poziv da se što pre nastavi s formiranjem institucija.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva