:

:

TV Most

clock

Oktobar 06, 2015   12:05

0

135

Novo priznanje za Dejana Aleksića

Žiri je u obrazloženju naveo da je knjiga Dejana Aleksića namenjena deci i mladima i dokazuje da poznavanje teorije književnosti nije neophodno za uživanje u zabavnim pripovedačkim formama i preplitanju različitih pripovedačkih nivoa koje autor uspešno koristi.

Posebno se ističe to da je način na koji autor pričama daje ljudske osobine izuzetno zanimljiv. Priče dobijaju moć govora, razgovaraju s piscem, a on sam se u živim pričama obraća čitaocima i dovitljivo ih uvodi u svet književnosti i njenih osobenosti, naveo je žiri.

Knjiga "Koga se tiče kako žive priče" dobila je Nagradu Beogradskog sajma knjiga za najbolju dečju knjigu u 2013. godini, kao i Nagradu Srebrno Gašino pero za najduhovitije literarno ostvarenje za decu objavljeno u 2013.

Oznaku WhiteRaven dobijaju knjige koje zaslužuju pažnju zbog univerzalnih tema o kojima govore, zbog svoje izuzetnosti, kao i zbog inovativnog umetničkog ili literarnog stila i dizajna. Knjige moraju da zadovoljavaju visoke kriterijume u vezi s jezikom, sadržinom i umetničkimutiskom, moraju da inspirišu, provociraju i uspostavljaju nove tokove u književnosti.

Katalog WhiteRavens 2015 biće predstavljen 15. oktobra na Sajmu knjiga u Frankfurtu (14-18. oktobar), kada će svaki izdavač čija se knjiga našla u katalogu dobiti svoj primerak.

Na Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji u proleće 2016. godine sve nagrađene knjige biće izložene na štandu Međunarodne biblioteke za decu.

Ovogodišnji katalog sadrži 200 naslova iz 55 zemalja.

Svake godine stručnjaci za književnost iz Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu biraju nove knjige iz celog sveta koje smatraju posebno značajnim. Spisak tih dela objavljuje se u katalogu WhiteRavens, prvi put štampanom 1993. godine.

Do 2006. pet naslova iz Srbije našlo je svoje mesto u ovim katalozima. Nakon devet godina prestižna oznaka WhiteRaven ponovo je dodeljena delu iz Srbije i to je prvo izdanje Kreativnog centrakoje se našlo u ovim katalozima.

Izdavači iz celog sveta svake godine šalju odabrane knjige Međunarodnoj biblioteci za decu. Sve te knjige ostaju u fondu biblioteke. Digitalni katalog sadrži 3.557 knjiga na 60 jezika iz 84 zemlje.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva