:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2016   12:05

0

133

Novo Brdo: Stigle preventivne vakcine protiv kvrgave kože goveda

Vakcine, koje su obezbedile kosovske institucije, daju lokalni veterinari prilikom obilaska stočara, a do sada su ovom preventivnom merom pokrivena novobrdska sela: Jasenovik, Bostane, Zebince i Prekovce.

Po svemu sudeći, bolest koja isključivo pogađa goveda, u poslednje vreme stagnira i po rečima gradonačelnika Novog Brda u poslednjih desetak dana nisu registrovani novi slučajevi.

Do sada je od kvrgave kože uginulo najmanje 17 grla, a najveće štete su bile u selu Bušince gde je bolest i prvo registrovana.

„Opština Novo Brdo je formirala Štab za borbu protiv ove bolesti. Ekipe su svakodnevno na terenu i činimo maksimalne napore da bi se oštećenim stočarima, kod kojih su registrovana uginuća, obezbedila odgovarajuća nadoknada kod kosovskih institucija“, kaže za Puls gradonačelnik Svetislav Ivanović.

Bolest kvrgave kože goveda je neizlečiva za životinje, a reč je o virusnom oboljenju koje se iz afričkih zemalja, zbog klimatskih promena, preko Turske, Grčke, Bugarske i Rumunije, preselilo i u naše krajeve.
Najčešće je prenose insekti,komarci i krpelji, a bolest može da se javi i kod goveda koja su na ispaši, ali i stoke koja se uzgaja u štali.

Po rečima veterinara, prvi simptom kvrgave kože je povišena temperatura koja traje po nedelju i više dana, posle čega se pojavljuju sitni čvorići na koži.

Stručnjaci Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama ORCA napominju da se bolest može sprečiti brigom o dobrobiti i zdravlju životinja.

Izvor: RTV Puls

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva