:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2017   12:05

0

238

Novine u Zakonu o saobraćaju


Kazne za manje prekršaje su skoro prepolovljene, piše Blic uz konstataciju da će vozači moći da odahnu. Zadržana je stara pogodnost da izmirenje kazne u roku od osam dana znači plaćanje upola manjeg iznosa.



Izmenama je dozvoljen nivo alkohola u krvi od 0,2 promila a prekoračenje 2 promila teretiće se za nasilničku vožnju. Za to je kazna do 120 hiljada dinara i devet meseci zabrane vožnje.



Mladi vožači moraće dve godine da voze sa probnom dozvolom.



Za decu u kolima je neophodno homologovano sedište dok dete ne poraste do 135 centimetara. Za starije od 4 godine dozvoljeno je bezbednosno sedište.



Izmenama zakona, kada budu usvojene, biće dozvoljeno preticanje preko pune linije bicikala, radnih mašina, traktora i sličnih vozila.



Kazna za vožnju zaustavnom trakom smanjiće se sa 100 do 120 hiljada dinara i osam meseci zabrane vožnje i 14 poena na 20 do 40 hiljada dinara, 3 meseca zabrane i 6 poena.



Propisuje se veća odgovornost preduzeća nadležnih za održavanje puteva. Precizno je definisana mala šteta čija popravka ne premašuje 200 hiljada dinara.



Kada je reč o prekoračenju brzine, u zoni 30 kilometara na sat, za više od 20 do 30 kilometara na sat nova kazna je 10 hiljada dinara. Sada je 3000 za prekoračenje od 11 do 30 kilometara na sat.



Prekoračenje brzine u naselju za preko 20 do 30 kilometara na sat značiće kaznu od 10 hljada dinara dok je sadašnja je 6 do 20 hiljada dinara.



Prekoračenje van naselja za više od 30-40 kilometara na sat donosi kaznu od 10 hiljada dok je sadašnja 6 do 20 hiljada dinara.



Nevezivanje pojasa koštaće 10 hiljada, dvostruko više nego sada. Vožnja motora bez kacige 10 umesto sadašnjih 5 hiljada dinara.



"Najskuplji prekršaji" znače kaznu od 100 do 120 hiljada dinara, 9 meseci zabrabne vožnje i 13 do 15 kaznenih poena.



U njih spadaju preticenje vozila koje se zaustavilo da propusti pešake, vožnja bez ikakve dozvole ili u vreme kada je oduzeta, prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu suvozača ili na mestu koje nije previđeno sa sedenje, odbijanje vlasnika da predoči podatke o osobi koja je načinila prekršaj a kojoj je dao vozilo na korišćenje, preticanje kolone pod pratnjom, nepoštovanje pravila ukoliko vas sustigne kolona pod pratnjom.



Ovo su neke od izmena Zakona o saobraćaju koje bi sutra trebalo da usvoji skupština a o kojima piše Blic.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva