Vesti
"Novim zakonom do većih plata onima koji bolje rade"

08:24, 10.09.2017

|

Izvor: RTV, Tanjug

Novim Zakonom o zaposlenima u javnim službama plata nikome neće biti umanjena, već će se plate onih koji manje zarađuju povećavati dok ne dođu do nivoa svojih kolega sa većom platom, i napokon će biti nagrađeni oni koji bolje rade, kaže ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.
"Ovim Zakonom konkurs postaje obavezan za sve. Time ne samo što dajemo šansu najboljima da rade, već i ograničavamo dosadašnje pravo direktora da sam odlučuje ko može da se zaposli", rekao je Ružić za današnji "Blic", prvi put govoreći o Zakonu koji treba da se usvoji u parlamentu do kraja septembra.

Ministar ukazuje da nekoliko decenija čekamo da se rad konačno vrednuje na pravi način i ističe da će sve odredbe Zakona počev od konkursa biti sprovedene odmah, ali napominje da je sa namerom ostavljena cela sledeća godina za ovaj deo posla.

"Hoćemo da ga uradimo temeljno zajedno sa sindikatima i da napokon počnemo da nagrađujemo one koji bolje rade, a oni koji pak to ne čine, uputimo na obuke, premestimo na neko drugo mesto ili, u krajnju ruku, otpustimo", objašnjava Ružić.

On ukazuje na dosadašnje šokantne razlike u plati za jednak posao ili čak da oni s manje angažmana dobijaju znatno veće plate, a te razlike su, pojašnjava, uočene na početku izrade Kataloga radnih mesta.

Na pitanje da li će te veće plate biti smanjene, odgovara da "Zakon nikome neće umanjiti platu, već će se plate onih koji zarađuju manje, povećavati dok ne dođu do nivoa svojih kolega sa većom platom".

"Kada se plate ujednače, onda ćemo pare koje budemo imali bolje raspodeliti, bilo prema opeterećenju na poslu, odgovornosti ili riziku kojem se zaposleni izlažu", pojasnio je ministar.

Ružić kaže da je razumljivo što sindikat prosvete želi da im se povećaju plate, ali ističe da se novim Zakonom to ne može učiniti, već da to Vlada mora uraditi na osnovu ušteda u budžetu.

Navodi i da se nijednom sindikatu ne osporava da pregovara s resornim ministarstvom.

"Naprotiv, uvodimo ministarstvima dodatnu obavezu da planiraju zajedno sa sindikatima naredne korake, posebno u vrednovanju kvaliteta rada", kaže on.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design