:

:

TV Most

clock

Avgust 17, 2017   12:05

0

140

Novim zakonom do boljeg položaja sezonskih radnika

Ružević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da nova rešenja treba da pojednostave proceduru prijave sezonskih radnika i da smanje birokratske prepreke.

"Više od 300.000 radnika u agraru je u "sivoj zoni", pa je svrha novog zakona da se ti radnici vrate u legalne tokove. Zakon je u velikoj meri usaglašen i očekujemo usvajanje do kraja godine, a primenu sledeće sezone. Iskustva koja tako budemo stekli kasnije ćemo primeniti i na ostale sezonske radnike", kaže Ružević.

Istakao je da je NALED uz pomoć Vlade Nemačke i GIZ-a obezbedio donaciju od 400.000 evra iz koje će se finansirati razvoj sofvera, obuka operatera i formiranje registra sezonskih radnika.

"Na taj način će sezonski radnici dobiti punu pravnu i radnu zaštitu i pri tom zadržati sva prava koja su ostavrili kod Službe za zapošljavanje ili na planu socijalne zaštite. Pritom će i država imato dodatni prihod u budžetu", dodaje Ružević

"Isto tako država dobija softever koji sada razvijamo i iako će porezi i doprinosi na sezonski rad biti za trećinu manji nego za stalan rad, budžetska dobit će biti znatna", zaključuje Slobodan Ružević.

Procenjuje se da u Srbiji svake sezone na njivama radi od 80.000 do 100.000 ljudi, najveći broj njih je angažovan u poljoprivedi. U poslednjem kvartalu 2016. godine, samo u sektoru poljoprivrede, oko 65 odsto radnika angažovano je bez ugovora, dakle za sezonske radnike gazde ne plaćaju ni poreze ni doprinose.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva