:

:

TV Most

clock

Januar 13, 2018   12:05

0

189

Novim softverom do brže i jednostavnije usluge katastra


U katastru očekuju da će se znatno smanjiti gužve i da će predmete rešavati brže, jer se obrađuju elektronski. Originalna dokumenta više ne putuju od službenika do službenika.



"Svaki akt se skenira, prolazi kroz naš softver i ide odmah u obradu, automatska je obrada svih podataka. Sada nam definitivno olakšava rad, jer u svakom momentu možemo da pristupimo predmetu", objašnjava Jelena Usinovski, šefica pisarnice u katastru.



Elektronski može da se prati svaki korak u rešavanju predmeta, ko su službenici koji su radili na predmetu, pa čak i ko je imao uvid u dokumenta.



"Novo softversko rešenje za rad i rešavanje predmeta u katastru predstavlja i jednu od najvažnijih antikoruptivnih mera, jer se sprečava mogućnost zloupotrebe, ne daj bože nekavog zaboravljanja predmeta u fioci ili nekakve intervencije da se iz predmeta izvadi ili doda neka dokumentacija", ističe Maja Radović iz Republičkog geodetskog zavoda.



Oni koji kupuju nekretninu u drugom gradu neće morati tamo da putuju radi sređivanja dokumentacije.



"Novina je i ta što sada stranka ne podnosi zahtev samo službi Niš ili bilo kojoj drugoj službi. Kupila je nekretninu u jednom gradu, može da podnese zahtev konkretno službi Niš za tamo, mi ćemo skenirati predmet, formirati, onda elektronski zahtev šaljemo u tu službu gde je izvršen promet, tamo će biti predmet obrađen i stranka će dobiti rešenje", kaže Boban Stanković, načelnik Službe za katastar nepokretnosti u Nišu.



Novi informacioni sistem za katastar nepokretnosti, koji se ostvaruje u okviru projekta "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji" uz podršku Svetske banke, biće uveden u svim okruzima do aprila ove godine.



U okviru istog projekta, Svetska banka pomogla je i angažovanje dodatnog broja zaposlenih u katastru, tako da je broj zaostalih predmeta smanjen sa 150.000 na 35.000.



 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva