:

:

TV Most

clock

Maj 12, 2017   12:05

0

115

Novih 500 zadruga za oživljavanje srpskog sela

Krkobabić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da je Vlada definisala plan za osnivanje 500 zadruga u 500 srpskih sela.

"Krećemo već od danas ozbiljno i ambiciozno. Pokušaćemo da osnujemo nove, ali i da postojeće zadruge stavimo na zdrave noge", naveo je Krkobabić.

Najavio je da će konkurs za novčana sredstva biti otvoren sledeće nedelje, kao i da je program podržala i Srpska akademija nauka i umetnosti.

"Cilj je da odemo u sela, pojasnimo ljudima i omogućimo im da bez velike papirologije konkurišu za ta sredstva", kaže Krkobabić.

Napomenuo je da prvi put Vlada ulaže u srpsko selo, kao i da je cilj da mladi ostanu na selu.

"Da svoje mleko, voće i povrće prodaju i ostanu na selu, da srpski selo i dalje živi", tvrdi Krkobabić.

Za finansijska sredstva mogu da se prijave i postojeće zadruge, koje novac mogu da utroše na višegodišnje zasade, mehanizaciju i opremu koja će obezbediti viši stepen obrade.

Takođe, sredstva mogu dobiti i zadruge koje su tek osnovane.

"Cilj je da objedinimo 10, 20, 30 gazdinstava da zajedno smanje troškove i stignu do tržišta", kaže Krkobabić.

Kao krajnji rezultat programa ministar vidi povećanje konkurentnosti proizvođača i oživljavanje sela.

"Prvo da budu konkurentni i pune rafove i drugi ključni cilj je da oživimo srpsko selo, zadržimo mlade ljude i vratimo neke koji su otišli", napominje Krkobabić.

Istakao je da je zadrugarstvo savremeni vid organizovanja proizvođača u Evropi, kao i da se time na pravi način predstavljaju robni proizvodi.

"Ako veruju u koncept Vlade Srbije, ako mi verujemo u njihov potencijal i imamo punu podršku lokalne samouprave onda smo uradili pravi posao", zaključio je Krkobabić.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva