:

:

TV Most

clock

Maj 21, 2015   12:05

0

116

Novi Zakon o trgovačkom brodarstvu

Nacrt zakona usklađen je sa svim važećim međunarodnim konvencijama i direktivama Evropske unije, a njegovim donošenjem rešava se problem kašnjenja u donošenju savremenih propisa u ovoj oblasti.

Predloženim rešenjima se, u skladu sa propisima EU, propisuju uslovi za licenciranje brodarskih kompanija i uvode uslovi za privredna društva koja se bave agencijskim poslovanjem u oblasti vodnog saobraćaja.

Takođe će biti usaglašena forma ugovora koji se koriste u plovidbi sa međunarodnim konvencijama koje je Srbija ratifikovala, objavljeno je na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Imajući u vidu značaj industrije osiguranja za ovu granu transporta, predviđa se usvajanje modernih rešenja o ugovoru o plovidbenom osiguranju, i razmatra potreba za uvođenjem pojedinih obaveznih osiguranja u ovoj grani saobraćaja.

Takođe, u skladu sa važećim međunarodnim konvencijama, inovirana su rešenja koja se odnose na brodsku hipoteku kako bi se dao podsticaj bankarskom sektoru da portfolio svojih usluga prilagodi potrebama domaćih brodovlasnika.

Zakon o pomorskoj i unutrašnjoj plovidbi, koji je do sada uređivao ovu oblast, usvojen je još 1977. godine. Od tada su ratifikovane brojne međunarodne konvencije, poslovna praksa se u celini izmenila, te je postojeći zakonodavni okvir postao smetnja za normalno i moderno funkcionisanje privrede.

Javnoj raspravi o Nacrtu zakona o trgovačkom brodarstvu, započetoj juče u Novom Sadu, prethodila je dvomesečna stručna rasprava, tokom koje je ostvarena kvalitetna saradnja između predlagača zakona i zainteresovane javnosti, privrede i esnafskih udruženja.

Većina kvalitetnih primedbi i predloga iznetih tokom stručne rasprave ugrađena je u nacrt zakona.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva