:

:

TV Most

clock

Decembar 26, 2015   12:05

0

138

Novi zakon doneće mnogo ušteda privredi Srbije

"Sama priprema i konsultacije o predlogu zakona o privrednim komorama traju više od šest meseci. Od samog početka nije sporno da je kao model izabran austrijski model organizacije privredne komore koji podrazumeva čitav niz rešenja, između ostalog, i zakonsko članstvo u Privrednoj komori", ističe Đurić za RTS i dodaje da ta odredba počinje da se primenjuje od 2017. godine.

Đurić dodaje da mu je drago što i te organizacije hvale i neke druge vetrove koji postoje u Privrednoj komori.

"Ovaj zakon treba da se usvoji i da stupi na snagu upravo zbog toga da bi ti procesi reformi unutar same komore mogli da se odvijaju", napominje Đurić.

On navodi da je PKS u najbližem kontaktu sa austrijskom privrednom komorom, pre svega sa njenim predstavnikom Kristofom Lajtlom, koji je javno podržao ovaj zakon.

"Država uopšte nije imala ambiciju da određuje kolika će biti članarina. Članarina će se od 2017. određivati, svi njeni kriterijumi, kompanije koje će biti oslobođene, mala preduzeća", napominje Đurić, ističući da oni koji startuju biznis uopšte neće plaćati članarinu.

Kako kaže, najvažnije je da će Skupština PKS, u kojoj će kompanije u Srbiji biti predstavljene po teritorijalnom, regionalnom i granskom principu, same određivati i kriterijume i visinu same članarine.

Đurić ponavlja da PKS ima veliki broj javnih ovlašćenja, što znači da godišnje izda preko 120.000 dokumenata koje su kompanijama nužne za poslovanje.

"Po sadašnjem modelu to je moguće raditi samo u Beogradu. Po novom modelu zakona u regionalnim komorama, kojih će biti oko 20 širom Srbije, privrednici će moći da da dođu i da dobiju sva dokumenta", rekao je Đurić i naglasio da će to doneti brojne uštede privrednicima.

On napominje da će zbog dobrih strana novog zakona Srbija, zapravo, napredovati na Doing busineš listi Svetske banke.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva