:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2018   12:05

0

277

Novi vizuelni identitet Vojske Srbije


Ta rešenja biće realizovana paralelno sa pokretanjem procedure za izmenu Pravila o vojnim uniformama i oznakama činova u Vojsci Srbije i Pravila o grbu Vojske Srbije, vojnim zastavama, vojnim oznakama i ostalim simbolima i obeležjima Vojske Srbije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.


U prvoj fazi, profesionalni vojnici bi na sadašnjoj uniformi M-10 nosili vrpce odlikovanja i vrpce znački primeran vojnik, najbolji strelac i ostale, kao i značke roda/službe na oznaci čina.


 


Starešine bi nosile vrpce odlikovanja – vojnih spomen-medalja i vojnih spomenica na košulji kratkih rukava službene uniforme.


 


Tokom naredne faze, profesionalni vojnici nosili bi oznake i činove u punom koloru, odnosno oznake pripadnosti Vojsci Srbije, oznake čina sa crvenim širitima i značkom roda/službe, amblema jedinice, lente sa natpisom "za slobodu i čast otadžbine" i zastave Srbije, umesto u dosadašnjim redukovanim maskiranim bojama.


 


Ta faza obuhvatila bi i nabavku vojničkih plitkih cipela uz dosadašnje čizme, a starešine bi nosile zastave Srbije i lente sa natpisom "za slobodu i čast otadžbine" u koloru, na desnom rukavu službene uniforme.


U trećoj i poslednjoj fazi, navode, profesionalni vojnici dobili bi novitet u modelu "polo" majice, kratke jakne i moderni vojnički ranac, dok bi starešine dobile jakne uz komplet službene torbe i uniforme.


 


Razmatra se i o nacrtu javnog konkursa radi prikupljanja idejnih rešenja i izbora izgleda službene i svečane uniforme u Vojsci Srbije.


 


Zadatak o izmeni načina obeležavanja uniformi i predloge za uvođenje novih odevnih predmeta u komplet terenske i službene uniforme definisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku održanom 1. decembra 2017. godine u Generalštabu Vojske Srbije.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva