:

:

TV Most

Foto: Tanjug/AP

clock

Januar 29, 2015   12:05

0

182

Novi ultimatum Islamske države

Goto je pročitao da će jordanski pilot biti ubijen ako se danas do zalaska sunca iz zatvora u Jordanu ne oslobodi iračka zatvorenica Sadžida al-Rišavi, koju će zameniti za njega, prenosi Beta.

To je drugi ultimatum koji je Islamska država uputila za dva dana. Forma je ista kao i prvi put, objavljena je fotografija japanskog taoca Gotoa i njegov glas koji čita tekst.

Juče je istekao prvi ultimatum, kada su ekstremisti isto tražili oslobađanje Iračanke u zamenu za japanskog novinara.

Jordan je saopštio da neće osloboditi iračku džihadistkinju dok ne dobije dokaz da je pilot te zemlje, kojeg u zarobljeništvu drži ekstremistička "Islamska država", živ.

"Naš stav bio je, od početka, da se mora garantovati bezbednost i oslobađanje našeg pilota da bismo mogli da oslobodimo zatvorenicu Sadžidu el Rišavi", rekao je portparol jordanske vlade Mohamad Al Momeni.

"Tražili smo dokaze da je pilot Maz el Kašasbeh i dalje živ, ali ih do sada nismo dobili", rekao je on novinarima, uoči isteka roka koji je islamska država postavila za oslobađanje.

On je rekao i da se Iračanka, čije oslobađanje zahteva Islamska država u zamenu za oslobađanje svog taoca, jordanskog pilota, još uvek nalazi u zatvoru.

Jordanska vlada juče je saopštila da je spremna da oslobodi iračku zatvorenicu, osuđenu na smrt zbog umešanosti u niz teroristričkih napada 2005. godine u Amanu, ali u zamenu za svog zarobljenog pilota.

Pripadnici Islamske države međutim nude da je razmene za japanskog novinara.

Japanska vlada je procenila da je glas koji se čuje u novoj poruci najverovatnije zaista glas taoca Kendžija Gotoa.

Japan je kao i ranije zatražio saradnju Jordana u ovom slučaju, ali i pomoć Turske i drugih zemalja.

Japanci su bili šokirani kada je prošle nedelje pogubljen drugi japanski talac Haruuna Jukava, koga su pripadnici Islamske države oteli u avgustu prošle godine.

Goto je otišao da ga traži i onda je i sam bio otet krajem oktobra ili početkom novembra.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva