Vesti
Novi sistem rada u katastru ubrazava proces i sprečava zloupotrebe

18:23, 13.03.2018

|

Izvor: RTV

U ukupno 77 katastarskih službi u Srbiji, među kojima je i novosadska, važi takozvani dokument menadžment sistem, koji podrazumeva da se dokumentacija skenira i elektronski unosi u umrežen softver. Na taj način, ubrzava se proces rada, ali i sprečavaju moguće zloupotrebe, kažu u Republičkom geodetskom zavodu.

Iako novi sistem rada u katastru ne podrazumeva da će građanima biti potreban papir manje pri podnošenju različitih zahteva, mogućnost da se sva njihova dokumentacija skenira, a zatim elektronski evidentira i postane u svakom trenutku dostupna nadležnima, naišla je na odobravanje većine Novosađana.


Pre opcije uvođenja skeniranja i elektronskog arhiviranja dokumenata, dešavalo se da dođe do zastoja u obradi predmeta, zbog toga što su podneti papiri prolazili kroz nekoliko ruku, pre nego što bi bila završena njihova obrada. Novi sistem je značajan i zbog toga što ima antikoruptivnu meru.


"Ne postoji mogućnost da se slučajno ili namerno neki dokument iz predmeta zagubi i takođe, otvara se mogućnost da se na centralnom nivou, dakle da pomoćnik direktora sektora za katastar nepokretnosti, koji je nadređen svim službama za katastar nepokretnosti u Srbiji, on može sada da proveri kretanje predmeta, da proveri ko je predmetu pristupao i ukoliko dođe do propusta da tačno znamo kako je do tih propusta došlo, ili da utvrdimo ukoliko je predmetu pristupalo neko neovlašćeno lice", rekla je Maja Radović, iz Republičkog geodestkog zavoda.


Izrada novog sistema realizuje se u sklopu projekta "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji", koji podržava Svetska banka.

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design