:

:

TV Most

clock

Februar 06, 2018   12:05

0

172

Novi rudnik u Boru po najvišim ekološkim standardima

U razgovoru sa menadžmentom RTB-a dotakli smo se otvaranja novog rudnika u Boru, pa mogu da kažem da je u interesu "Rakite" da ono prođe uz primenu najviših ekoloških standarda, a zatim i socijalne komponente. "Rakita" će voditi računa i sve što radi biće za dobrobit lokalnog stanovništva, celog regiona, u saradnji sa gradom i RTB Borom, izjavila je ambasadorka Kanade, Kati Čaba.


Ona je navela da u Srbiji danas posluje više od 50 kanadskih kompanija, te da joj je zato jedan od prioriteta informisanje kanadskih privrednika o ekonomskoj situaciji u Srbiji i mogućnostima za ulaganje.

Prema njenim rečima, ekonomija Kanade se velikim delom oslanja na rudarstvo i zato razvoj ove grane industrije vidim kao veliki potencijal za širu saradnju sa Srbijom i Borom.

Ponosna sam što je kanadski SNC Lavalin učestvovao u izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline i što je primena naše tehnologije doprinela razvoju industrije u ovom delu Srbije. Rezultat našeg zajedničkog posla je čist vazduh u Boru, a to na najbolji mogući način ilustruje kako je kanadska kompanija izvela posao, rekla je ambasadorka Kanade.

Upitana da prokomentariše zainteresovanost kanadskih kompanija za privatizaciju RTB-a Bor, ona je rekla da je zainteresovanost velika, ali da je potrebno sačekati i videti koji će model privatizacije Srbija ponuditi.

"Kanadske kompanije žele da učestvuju u tome i njihovo interesovanje je veliko", rekla je Čaba.

Potvrđujući da je za otvaranje novog rudnika važno poštovanje najviših ekoloških standarda i svega ostalog što pravila službe nalažu kada je o tome reč, generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski naglasio je da meštani okolnih sela - Brestovca, Slatine i Metovnice - ne smeju da brinu da će novi "Rakitin", odnosno "Nevsunov" rudnik biti zagađivač.

"Radićemo svi zajedno, a ambasada će biti posrednik i supervizor da sve bude u skladu sa svetskim normativima. Ništa ne sme da se ugrozi i pretvori u područje kakvo je u Krivelju. Tamo smo napravili lom. I mi, i oni pre mene. To ne sme da se ponovi u ova tri sela. Dogovorićemo se zato gde će biti ulazi, a gde izlazi - tamo gde je to ekološki najispravnije, najracionalnije i najekonomičnije. Ekologija mora biti iznad ekonomije", rekao je Spaskovski.

Spaskovski i Čaba razgovarali su i o tome da bi, kao u slučaju izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Boru, prilikom otvaranja rudnika neke poslove trebalo poveriti lokalnim firmama.

"Treba da postoji lokalna komponenta i da se po istovetnim uslovima prednost da domaćim firmama. Imamo osposobljene ekipe koje izvode bušačke i rudarske radove, grade puteve i po belom svetu. Rade po svetskim normativima i treba da dobiju prednost", naveo je Spaskovski.

Ambasadorka Kanade je posle razgovora sa menadžmentom RTB-a Bor razgledala novu topionicu i fabriku sumporne kiseline, a posetila je i jamski "kafić".

U knjigu utisaka napisala je da je veoma impresionirana profesionalnošću zaposlenih i činjenicom da RTB Bor vodi računa o ekologiji, o ljudima koji žive u Boru i o svima koji rade za RTB.

Posebno je naglasila doprinos kompanije u oblasti zaštite životne sredine i eliminisanju zagađenja vazduha.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva