Vesti
Novi profili u ponudi srednjoškolskog obrazovanja

19:57, 17.06.2018

|

Izvor: RTS

Sutra počinje trodnevno polaganje završnog ispita za buduće srednjoškolce. Osmi razred završilo je više od 71.000 učenika, a mesta ima za nešto više od 76.000 đaka. Vlada je podržala uvođenje 11 novih obrazovnih profila na polju digitalizacije i informacionih tehnologija.

ilustracija

Grafička škola ima hiljadu učenika i sedam obrazovnih profila. Sa novim smerovima, potrebno je više bodova za upis.


"Profesori su u redu, ovaj posao je stvarno budućnost u svetu", kaže Strahinja Bošković učenik trećeg razreda, smer fotografija.


 


Andrej Bukumira planira da upiše digitalnu grafiku.


 


"Volim da radim na kompjuterima, da igram igrice i voleo bih jednog dana da pravim te igrice i kreiram veb sajtove", kaže Andrej.


 


Upravo je tehničar za digitalnu grafiku novi obrazovni profil, na koji se čekalo deset godina.


 


Učiće ga srednjoškolici i u Subotici, po dualnom sistemu, a u razredu će biti 30 učenika.


 


"Četiri godine traje. U prve dve godine i teorija i praktična nastava se već odvija u školi, a u trećoj i četvroj godini dva dana nedeljno, deca će biti u firmama, uglavnom u IT kompanijama", kaže Miloš Bukumira direktor Grafičke škole u Beogrdu. 


 


Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete ističe da su se potrudili da prepoznaju potrebe tržišta rada i na koji način mladi ljudi mogu odmah  da se zaposle.


 


Broj mesta za dualni sistem obrazovanje je udvostručen, pa će u ovakve škole moći da se upiše tri i po hiljade đaka. Šesto kompanija uključeno je u njihovo obrazovanje.

<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design